Engedélyezték a világ első RSV elleni vakcináját

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerdán engedélyezte az első RSV elleni vakcinát. A GSK által fejlesztett Arexvy nevű oltóanyagot a 60 év fölöttiek kaphatják meg, egyszeri injekció formájában kell beadni.

hirdetés

Az RSV (respiratory syncytial virus) egy viszonylag gyakori és nagyon virulens vírus, amely a tüdő és a légutak fertőződését okozza minden korosztályban. Az RSV terjedése szezonális, jellemzően ősszel kezdődik és télen tetőzik. Idősebbeknél az RSV gyakran okoz alsó légúti megbetegedést, amely súlyos esetben életveszélyes tüdőgyulladást is okozhat.

Az Arexvy vakcina biztonságossága és hatékonysága az FDA által végzett, folyamatban lévő, randomizált, placebo-kontrollált klinikai vizsgálat adatainak elemzésén alapul. A vizsgálatban körülbelül 12 500 résztvevő kapott Arexvy-t, és 12 500 résztvevő kapott placebót. Az Arexvy-t kapó résztvevők körében a vakcina szignifikánsan, 82,6 százalékkal csökkentette az RSV-vel összefüggő betegség kialakulásának kockázatát, és 94,1 százalékkal csökkentette a súlyos megbetegedés kialakulásának kockázatát. Az oltás leggyakoribb mellékhatása az injekció beadásának helyén jelentkező fájdalom volt, emellett a kísérlet résztvevői fáradtságról, izomfájdalomról, fejfájásról és ízületi merevségről számoltak be, mint lehetséges mellékhatások. A klinikai vizsgálat összes résztvevője közül 10 Arexvy-t kapó és 4 placebót kapó résztvevőnél jelentettek pitvarfibrillációt az oltást követő 30 napon belül.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Telex