Frissített koronavírus-vakcinák

Zöld utat adott az FDA a Pfizer és Moderna gyártotta koronavírus-vakcinák frissített kiadásainak, melyek a korai kutatások szerint hatékonyan védenek az Eris és a Pirola variánsokkal szemben is.

hirdetés

A Pfizer és Moderna fokozott hatékonyságú vakcináit 12 évesnél idősebbek számára hagyták jóvá, míg sürgősségi használatra  6 hónapos kortól.

Júniusban az amerikai egészségügyi hatóságok felszólították a gyógyszeripari vállalatokat, hogy őszre frissítsék az oltásokat, így nyújtva hatékony védelmet az XBB.1.5 változat ellen, amely akkoriban az összes COVID-fertőzés kb. 40%-át okozta. A Pfizer és a Moderna azt állította, hogy az új oltások a korai kísérletek során hatékonyan védtek az EG.5 (Eris) változattal szemben, amely jelenleg a legelterjedtebb variáns.

A BA.2.86 néven ismert új variánsnak több mint 30 mutációja található a tüskefehérjében, ami kezdetben aggodalomra adott okot azzal kapcsolatban, hogy az új oltások hatékonysága alacsonyabb lehet. Azonban később mindkét vállalat azt állította, hogy vakcináik a vizsgálatok során növelték az antitestek mennyiségét a BA.2.86 variáns ellen is.

A Biden-kormányzat korábban bejelentette, hogy az új vakcinák szeptember közepén válnak hozzáférhetővé. Azonban ahhoz, hogy ezek az oltások a lakossághoz kerüljenek, a CDC-nek (Egyesült Államok Betegségellenőrzési- és Megelőzési Központja) hivatalos ajánlást kell kiadnia, ami a napokban készül el.

A jelenlegi COVID-hullám november előtt vagy már korábban is elérheti csúcspontját

Augusztus végén a COVID okozta kórházi kezelések 16%-kal nőttek Amerikában az előző héthez képest, míg a halálozások 11%-kal emelkedtek. Bár a szakértők szerint még korai lenne megmondani, hogy az új variánsok okozzák-e a súlyos esetek növekedését, úgy vélik, hogy a BA.2.86 variáns ebben nem játszik főszerepet, mert a kórházi kezelések nem mutatnak szignifikáns növekedést azokban az országrészekben, ahol az új variánst észlelték.

Elemzők kutatása alapján a jelenlegi COVID-hullám novemberig vagy akár előbb is tetőzhet, mivel a korai bizonyítékok szerint a Pirola variáns nem olyan fertőzőképes, mint az eredeti omikron törzs. 

A halálesetek és kórházi kezelések továbbra is főként a magas kockázatú csoportokban tapasztalhatók, mint például az idősebbek és az immunhiányos betegek.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

bloomberg.com