Már alkalmazzák a belélegezhető Covid-vakcinát Kínában

A vektor alapú „tű nélküli vakcinát” emlékeztető adagként azoknak a 18 év felettieknek adják, akik több mint hat hónapja kapták meg az oltóanyag legalább második dózisát.

hirdetés

A gyógyszert a kínai CanSino Biologics cég fejlesztette ki. Peking célja, hogy minél többen kapjanak emlékeztető oltást, mielőtt lazítanák a világszinten is egyedülállóan szigorú járványügyi korlátozásokat. Október közepéig a kínaiak 90 százaléka volt teljesen beoltva, és 57 százalékuk kapott emlékeztető oltást.

A tudósok azt is remélik, hogy a tű nélküli megoldás elősegíti a vakcina elérhetőségét azon országokban, ahol az egészségügyi rendszer nem rendelkezik kellően hatékony felszereltséggel a hagyományos védőoltások beadásához. A kínai állami médiában közzétett videón bemutatják az új gyógyszer beadásának technikáját. Porlasztót használnak a folyadék aeroszollá alakítására a szájon keresztül történő belélegzéshez. Egy kicsiny, átlátszó készüléken keresztül kell belélegezni a szert, majd pár másodpercig visszatartani a lélegzetet. A teljes eljárás nagyjából 20 másodpercet vesz igénybe.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Index