Megugrott a védőoltással megelőzhető betegségek száma Európában

Az ECDC legfrissebb adatai szerint Európa-szerte aggasztóan megnőtt a védőoltással megelőzhető betegségek száma.

hirdetés

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ az április végén megtartott 2024. évi Európai Immunizációs Hét részeként tette közzé a friss adatokat.

A 2020-2022 közötti alacsony aktivitású időszakot követően a kanyarós megbetegedések száma 2023-ban emelkedni kezdett, és több uniós tagállamban is fennállt. 2023 márciusa és 2024 februárja között több mint 5770 kanyarós megbetegedést jelentettek, legalább öt halálesettel.

Az egyévesnél fiatalabb csecsemők vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mivel nem kaphatnak védőoltást, és a közösség immunitására támaszkodnak a védelem érdekében. A kanyaró, ami nagyfokú átadhatóságáról ismert, megköveteli, hogy a lakosság legalább 95%-a két adag kanyarótartalmú vakcinát (hazánkban az MMR oltás részeként) kapjon a fertőzés megállításához.

A szamárköhögés megbetegedések számának ugrásszerű növekedése szintén 2023 közepén jelentkezett különböző EU/EGT-országokban, az előzetes adatok 2022-hez és 2021-hez képest több mint tízszeres növekedést jeleznek. Az újszülöttek és csecsemők, akik a hiányos védőoltás miatt veszélyeztetettek, fokozottan ki vannak téve a súlyos megbetegedés és a halálozás kockázatának. E csoport védelme érdekében elengedhetetlen az összes ajánlott, pertussist tartalmazó vakcina időben történő beadása, a terhesség alatti oltás pedig további védelmet nyújt a kisgyermekek számára.

Bár kisebb jelentőségűnek tekinthető, a mumpszos megbetegedések számának növekedése figyelmet érdemel. 2022-ben 27 EU/EGT-ország együttesen 2593 mumpszos megbetegedést jelentett, az általános bejelentési arány a 100.000 lakosra vetített 0,4 esetről 0,7-re emelkedett 2021-hez képest.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

ECDC