Ritka a myopericarditis koronavírus-oltás után

A myopericarditis kockázata a Covid-oltást követően hasonló vagy alacsonyabb, mint a nem koronavírus elleni vakcináció után.

hirdetés

The Lancet Respiratory Medicine szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a Covid-19 elleni oltást követően a myopericarditis előfordulása 18 eset/millió vakcinaadag volt, szemben a nem Covid-19 elleni oltások, például az influenza elleni vakcinák 56 esetével. A myopericarditis magasabb kockázati tényezői közé tartozott a 30 év alatti életkor (40,9 eset/millió adag), a férfi nem (23 eset/millió adag), az mRNS-oltás (22,6 eset/millió adag) és a második adag oltás ( 31,1 eset/millió adag).

A kutatók kiemelték, hogy a vakcinázás előnyei messze meghaladják ennek a ritka nemkívánatos eseménynek a kockázatát. A szerzők a vizsgálat után egy külön elemzést végeztek, hogy összefüggésbe hozhassák az eredményeket a Covid-19 fertőzést követő myopericarditis kockázatával. A koronavírus miatt kórházba került 2,5 millió beteg közül 1,1%-nak volt myopericarditise. MRNS-alapú Covid-19 oltást követően egyes esetekben myopericarditisről számoltak be, különösen serdülőknél és fiatal felnőtteknél jelentkezett.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

24.hu