Tízévente szükséges a szamárköhögés elleni védőoltás a háziorvos szerint

Amennyiben a háziorvos véleménye szerint a betegnél felmerül a szamárköhögés gyanúja, kötelező laboratóriumi vizsgálatot kérni.

hirdetés

A háziorvossal kell egyeztetni, ha valaki szeretné beadatni magának a védőoltást. A szamárköhögés elleni vakcinákat receptre lehet kiváltani a patikákban.

– A szamárköhögés ellen egy kombinált védőoltás van jelenleg hazánkban, amiben több gyermekbetegség elleni oltóanyag is szerepel, mint a rózsahimlő, gyermekbénulás, tetanusz, torokgyík, azonban ez egyáltalán nem baj. A gyermekkori oltásokat ugyanis 10 évente meg kellene ismételni, amit a szakmai iránymutatással összhangban én is ajánlok a pácienseimnek, ha kérdezik. Azonban a szamárköhögés elleni védőoltás beadása akkor szokott csak felmerülni, ha valaki külföldre utazik, és az adott országban alacsony a járvány elleni védettség – mondta Dr. Kaizer Ákos tatai háziorvos, aki csak akkor nem ajánlja a védőoltás beadását, ha a páciens lázas beteg, vagy a korábbi oltások után valamelyik összetevőre volt valamilyen allergiája.

Az utóbbi években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a szamárköhögés komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, emiatt a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ felvette a kapcsolatot a pertussis tartalmú vakcinák gyártóival, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható. A visszajelzések alapján a gyógyszer-nagykereskedőnél már elérhető a vakcina, amelyet a gyógyszertárnak kell megrendelnie.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

kemma.hu