Történelmi pillanat: Kína jóváhagyta saját mRNS alapú, koronavírus elleni vakcináját

Miért fontos ez a fejlemény?

hirdetés

A CSPC Pharmaceutical Group nevű kínai gyógyszeripari nagyvállalat bejelentette, hogy a kínai gyógyszer-engedélyezési hatóság jóváhagyta az első hazai gyártású, mRNS-t tartalmazó, koronavírus elleni védőoltás forgalmazását. Ez különösen fontos, mivel Kína eddig nem engedélyezte külföldi vakcinák használatát az országban, így a Pfizer-BioNTech, sem a Moderna vakcináit sem, amelyek szintén mRNS alapúak.

Az mRNS alapú vakcinák a tüskefehérje elemére összpontosítanak, és a genetikai utasítások hordozóját juttatják az emberi szervezetbe, hogy azután arra utasítsák, hogy termelje ezt a tüskefehérjét. Az immunrendszer ezt az ártalmatlan tüskefehérjét észleli, és antitesteket termel, hogy megvédje a szervezetet a koronavírustól. A vállalat további részletek nélküli tájékoztatása szerint az új védőoltás hatékonyságát az ellenőrző tesztek igazolták, melyek során olyan embereknek adták, akik korábban már kaptak más típusú oltást.

A koronavírus-fertőzések száma jelentősen növekedett Kínában 2022 decemberében és 2023 januárjában, miután a korábban szigorú kijárási és utazási korlátozásokat enyhítették. Az új, kínai mRNS vakcinát egyelőre csak "sürgősségi használatra" hagyta jóvá az illetékes hatóság.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Magyar Hírlap