Újabb, ritka mellékhatást találtak az AstraZeneca vakcinánál

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az AstraZeneca oltása a gerincvelő gyulladásának egy ritka változatát okozhatja, írja a hvg.hu.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szakemberei a napokban javaslatot tettek arra, hogy egy újabb mellékhatással egészítsék ki az AstraZeneca koronavírus elleni védőoltáshoz kapcsolódó listát.

A Reuters beszámolója szerint úgy találták, a szérum egy alapvetően ritka megbetegedést, a gerincvelőt érintő gyulladást okozhat. Az EMA 2021 októberében hasonló figyelmeztetést adott ki az egydózisú Johnson & Johnsonnal kapcsolatban is. Az úgynevezett transzverzális myelitis a gerincvelő szürke- és fehérállomány gyulladását jelenti. A megbetegedés rendkívül ritka, egymillió emberből 1–5 ilyen megbetegedést regisztrálnak a szakemberek. A gyulladással a karok és a lábak gyengesége, a húgyhólyag és a bélrendszer működésének zavara, illetve szenzoros tünetek jelentkezhetnek. Az EMA szakemberei szerint a két oltás, valamint a megbetegedés között ok-okozati összefüggés áll fenn. Ugyanakkor hozzátették: a védőoltás előnyei még így is messze túlszárnyalják az esetleges kockázatokat.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

hvg.hu