Egy serdülőkorú fiatal volt a járványgóc forrása egy háromhetes családi összejövetelen

Egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy a gyermekek és serdülők hatékonyan terjesztik a koronavírus megbetegedést okozó SARS-CoV-2 vírust. 2020 júliusa és augusztusa során több amerikai hatóság is vizsgált egy Covid-19 járványgócot, ami egy háromhetes, öt család részvételével zajló összejövetelen alakult ki.

hirdetés

A góc kiindulópontja egy 13 éves fiatal volt, a fertőzés 11 résztvevőre terjedt át.

A demográfiai jellemzők, expozíciók (fertőződésnek való kitettség), tünetek, közeli kontaktok és kimenetelek értékelése céljából kikérdezték a szülőket, akiktől összegyűjtötték a gyermekekkel és fiatalokkal kapcsolatos adatokat. Az indexbeteg (akitől a fertőzések kiindulhattak) szüleinek tizenhárom rokona kért vírustesztelést, amelyek közül a pozitívakat állami hatóságok is ellenőrizték.

A három tüneteket mutató, de nem tesztelt gyermek és serdülő esetében a koronavírus elleni antitesteket kimutató immunassay-t végeztek a tünetek jelentkezése után 28-46 nappal. Az eredmény minden esetben pozitív volt, beleértve az indexbeteget és két fiútestvérét. A valószínűsíthető expozíciós időket és fertőző időszakokat a tünetek kialakulása alapján becsülték meg.

Az indexbeteg expozícióját egy 2020 júniusi, nagy Covid-19 hullám idejére teszik, amikor a fiatal távol volt otthonról. Hazatérése után – az expozíció tudatában – 4 nappal az expozíció után elvégeztette a vírustesztelést. Az antigénteszt ekkor negatív lett, a beteg tünetmentes volt. Két nappal később a beteg orrdugulást tapasztalt, és ez volt az egyetlen tünete, mely előfordult nála. Ugyanezen a napon, a negatív teszt fényében szüleivel és két testvérével elutaztak egy másnap kezdődő családi összejövetelre, amelyen még 15 rokonuk vett részt.

A résztvevő családtagok öt háztartáshoz tartoztak, négy államból érkeztek, az életkoruk 9 és 72 év között volt. Tizennégyen – beleértve az indexbeteget – egy öt hálószobás, két fürdőszobás házban laktak 8-25 napig. Nem viseltek szájmaszkot és nem tartottak távolságot. További hat rokon (egy nagynéni, egy nagybácsi és négy unokatestvér) a harmadik napon tíz órás időtartamra és a tizedik napon háromórás időtartamra látogatóba érkezett, amikor hat ottalvó személy már potenciálisan fertőző volt. Ők távolságtartást gyakoroltak, kültéren maradtak, de szájmaszkot nem viseltek.

A házban megszálló tizennégy személy közül tizenkettőnél jelentkeztek tünetek, és náluk később igazolták is a Covid-19 megbetegedést. Hat esetet reverz transzkripcióval kapcsolt polimeráz láncreakciós (RT-PCR) teszttel, négy esetet pozitív antigén teszt vagy klinikai és epidemiológiai kritériumok alapján igazoltak, két személynél pedig pozitív antigén teszt alapján állapították meg a Covid-19 betegséget.

A fennmaradó két ottalvó résztvevőnél nem alakultak ki tünetek. Egy Covid-19 beteg kórházi kezelésre szorult, egy másik pedig sürgősségi ellátást kért légúti panaszok miatt, de mindketten felépültek. A kültéren maradt hat rokon közül egyiknél sem jelentkeztek tünetek: az RT-PCR teszt az utolsó expozíció után négy nappal négyüknél negatív lett, két személynél nem végeztek tesztet. A hatóságok munkatársai a Covid-19 betegeknek önkéntes izolációt, a kontaktszemélyeknek önkéntes karantént tanácsoltak.

Nyolc résztvevő számolt be az expozíciós időszak alatti egyéb olyan – az összejövetelen kívüli – aktivitásról, ami növelhette az expozíciójuk kockázatát. Ugyanakkor a családon kívüli, igazolt Covid-19-beteggel kizárólag az indexbeteg került kapcsolatba.

Az indexbeteg magas kockázatú expozíciója és a tünetek korai jelentkezése alátámasztják azt a hipotézist, mely szerint a családban kialakult járványgóc forrása ez a fiatal volt. A fiatal első antigéntesztje valószínűleg álnegatív teszt volt, mivel a tünetek jelentkezése előtt került sor az elvégzésére, és az FDA által engedélyezett egyetlen antigéntesztet a tünetek jelentkezése utáni öt napon belül kell elvégezni.

A kialakult járványgóc kapcsán több fontos megállapítás is tehető. Az első, hogy családon belül a gyermekek és serdülők forrásai lehetnek a koronavírus terjedésének, még akkor is, ha a tüneteik enyhék. A közegészségügyi iránymutatások pontosításához szükséges a gyermekek és serdülők általi vírus átvitel jobb megértésére. Másodszor, bizonyítékul szolgál ez a kutatás arra nézve, hogy a távolságtartás a SARS-CoV-2 átvitel megelőzésének szempontjából mindenképpen előnyös. A hat, kültéren tartózkodó – de szájmaszkot nem viselő - családtag közül egynél sem alakultak ki tünetek, a négy tesztelt személy eredménye negatív lett. A harmadik megállapítás, hogy a gyors antigéntesztek érzékenysége általában alacsonyabb (84,0%-97,6%), mint az RT-PCR teszteké, ezért a negatív eredményeket RT-PCR-rel igazolni kellene olyan esetekben, amikor a fertőzés valószínűsége nagy, például ismert az expozíció ténye. A negyedik kérdés az, hogy a negatív teszteredménytől függetlenül kell-e 14 napos önkéntes karantént alkalmazni igazolt expozíció után.

A koronavírus közvetlen, hosszabb időtartamú kontaktus során gyorsan képes terjedni. A távolságtartás, a szájmaszk viselete és a kézmosás jelentősen csökkenti a transzmissziót. Az összejövetelek kerülendők, ha a távolságtartás és a szájmaszk viselete nem megoldható.

 

Forrás: Schwartz NG, Moorman AC, Makaretz A, et al. Adolescent with COVID-19 as the Source of an Outbreak at a 3-Week Family Gathering — Four States, June–July 2020. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2020;69:1457–1459. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6940e2external icon.


Anyag lezárás dátuma: 2020. október 15.
„A cikkszemle megjelenését a Pfizer Kft. támogatta.”

 

Szerző:

PHARMINDEX Online