Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

virion

A teljes vírusrészecske, mely szerkezetileg ép és fertőzésre képes.

virológia

A vírusok és a vírusos betegségek tanulmányozása. (vírus + G. logos, tanulmány)

virológus

Virológiára specializálódott személy.

virucid

Vírusölő, vírust elpusztító. Vírusfertőzések ellen hatásos szer. (vírus + L. cadeo, elpusztítani)

virulencia

Egy kórokozó betegséget okozó képessége; numerikusan kifejezve az apparens fertőzések számának és az immunoassay által meghatározott összes fertőzöttek számának aránya. (L. virulentia, a virulentus, mérgező szóból)

virulens

Rendkívül toxikus, kifejezetten patogén mikroorganizmusra utal. (L. virulentus, mérgező)

viruliferosus

Vírusterjesztő.

viruria

Vírusok jelenléte a vizeletben. (vírus + G. ouron, vizelet)

vírus

1. Régebben a fertőző betegség specifikus okozóját értették alatta. 2. Specifikusan a fertőző ágensek egy csoportjára használt kifejezés, melyek kevés kivétellel átjutnak a baktériumokat visszatartó finom szűrőkön, fénymikroszkóp alatt általában nem láthatók, önálló anyagcserével nem bírnak, és élő sejtektől különállóan növekedésre és szaporodásra képtelenek. Prokariótákra jellemző genetikai apparátusuk van, de más téren jelentősen különböznek a baktériumoktól. A teljes vírus általalában csak DNS-t vagy RNS-t tartalmaz, de nem mindkettőt, és legtöbbször egy fehérjeburok vagy kapszid borítja, mely a nukleinsavat védi. Méretben 15 nm-től több száz nm-ig terjednek. A vírusok osztályozása a virionok tulajdonságain, valamint az átvitel módján, a gazdaszervezet kiterjedtségén, a tüneteken és más faktorokon alapul. Az alább fel nem sorolt vírusokat lásd a meghatározott névnél. Syn ultravírus. 3. Vírusra vonatkozó vagy azáltal okozott, úgy mint egy vírusos betegség. (L. méreg)

-vírus

A vírusok egy nemzetsége.

vírus által transzformált sejt

1. Genomjának megváltozása kövekeztében daganatosan elfajult sejt, mely utódaira is átörökíti a genetikai változásokat. 2. Olyan oncornavírussal fertőzött túlélő sejt, melyben nagy mennyiségben replikálódik a vírusejt 3. DNS-vírussal fertőzött, transzformált sejt, mely ritkán termel vírusokat, ellenben (többek között) tumor-asszociált antigéneket hordoz.

vírus~

Vírusos májgyulladás. 1. ~, amelyet legalább ötféle immunológiailag különböző vírus valamelyike okoz: ~ A vírus, ~ B vírus, ~ C vírus, ~ D vírus és ~ E vírus. 2. ~, amelyet vírusfertőzés okoz, ideértve az Epstein-Barr vírus- és a Cytomegalovírus fertőzést is

vírusoid

Növényi kórokozó, mely viroidhoz hasonlít, csak sokkal nagyobb cirkuláris vagy lineáris RNS-darabbal és kapsziddal rendelkezik. (vírus + G. eidos, hasonló)

vírusürítés

Vírusok bármilyen úton való kiürítése a fertőzött szervezetből; az ürítés útvonala és tartama a fertőzés vagy betegség pathogenesisétől függően változik.

vírusv

Szinoníma: epidemiás ~.

VIS

vénás insufficiencia szindróma

VIS

visceralis és ischemiás shock

VIS

Vénás károsodás stádiumai

viscera

A viscus többesszáma. Zsigeri szervek, belszervek összefoglaló megnevezése.

viscerad

A belszervek irányában. (viscera + L. ad, -hoz, -hez, -höz)

visceral ~

visceralis lemez Egy szervet beborító zsák vagy bursa belső rétege, mely a beburkolt szerv külső felszínéhez fekszik hozzá, szemben a parietalis lemezzzel, mely az elfoglalt teret kívülről határolja. A visceralis lemez általában vékony és inkább a szerv külső felszínének tűnik, mint különálló rétegnek. syn lamina visceralis (NA).

visceral ~

nodus lymphaticus viscerales. A has és a medence zsigereinek nyiroknedvét gyűjtő nyirokcsomók.

visceral ~

viscerális, zsigeri fájdalom A mellkasban vagy a hasban elhelyezkedő szerv sérüléséből vagy betegségéből eredő fájdalom.

visceral ~ of serous pericardium

a pericardium visceralis lemeze a pericardium belső, közvetlenül a szívre fekvő rétege.

visceralgia

Bármilyen belszerv fájdalma. (viscero- + G. algos, fájdalom)

visceralis

A belszervekre vonatkozó. Syn splanchnicus.

visceralis ~

A L. donovani által okozott és valamely lepkeszúnyogfaj (Phlebotomus, Lutzomyia) csípése által közvetített krónikus trópusi betegség. A kórokozók a macrophagokban nőnek és szaporodnak, azok pusztulásakor kiszabadulnak és újabb macrophagokba kerülnek. A macrophagok csontvelői szaporodása kiszorítja az erythroid és a myeloid elemeket, így a betegségre jellemzően leukopenia, anaemia, hepato- és splenomegalia alakul ki. Előfordulhat a nyirokcsomók megnagyobbodása, láz, gyengeség, rossz közérzet, valamint másodlagos fertőzések. syn kala azar.

visceralis ~

szinonima: splanchnicus ~

viscero-

A zsigerek. Ld splanchno-. (L. viscus, pl. viscera, a belső szervek, zsigerek)

viscerogenicus

Visceralis, zsigeri eredetű; számos sensoros és más reflexet jelöl. (viscero- + G. -gen, termelő)

visceroinhibitoros

A zsigerek funkcionális aktivitását gátló vagy megakadályozó.

visceromegalia

A belszervek rendellenes megnagyobbodása, mint pl. acromegaliaban és más rendellenességekben. Syn organomegalia, splanchnomegalia. (viscero- + G. megas, nagy)

visceromotoros

1. A zsigerek mozgását szabályozó vagy azzal kapcsolatos; a zsigereket, különösképpen a beleket beidegző autonóm idegekre utal. 2. A zsigerekkel kapcsolatban álló mozgást jelöl; a hasfal belszervi betegségek esetén jelentkező reflexes izom összehúzódásaira utal.

visceropleuralis

A pleuralis és thoracalis zsigerekre vonatkozó. Syn pleurovisceralis.

visceroptosis

A zsigerek normális helyükről való lesüllyedése. Syn splanchnoptosis. (viscero- + G. pt(sis, (le)esés)

viscerosensoros

A belső szervek szenzoros innervációjára utal.

visceroskeletalis

A zsigerek vázára vonatkozó. Syn splanchnoskeletalis.

visceroskeleton

1. Bármilyen csontos vagy porcos képlet egy szervben, mint a trachea és a bronchusok porcos gyűrűi. 2. A zsigereket védő csontos váz, mint a bordák és a sternum, a medencecsontok, valamint a koponya elülső része. Syn splanchnoskeleton.

viscerosomaticus

A zsigerekre és a testre vontakozó. (viscero- + G. s(ma, test)

viscerotrop

A belszerveket érintő. (L. viscera, belső szervek, + G. trop(, fordulás)

viscerotrophicus

Bármilyen, zsigeri állapot által meghatározott trophicus változás. (viscero- + G. troph(, táplálás)

viscus, pl. viscera

Az emésztő-, légző-, urogenitalis és endocrin rendszer egyik szerve, valamint a lép, a szív, és a nagyerek; a splanchnológiában tanulmányozott üreges és többrétegű fallal rendelkező szervek. (L. a lágyrészek, belső szervek)

viselkedés ~

Viselkedéstudomány A kommunikációs folyamatok részletes analízise. Gyakran matematikailag vizsgáló rendszer, mely feltárja a folyamatok valamennyi összetevőjét, beleértve a kódolás, átvitel és dekódolás jelzéseit. Semmilyen direkt kapcsolatban nincs az üzenet jelentésével.

viselkedési ~

Olyan járvány melynek oka viselkedésformákban rejlik (a terjedő mikroorganizmusokkal ellentétben); a példák között a középkori táncőrület és tömeges pánik előfordulása szerepel.

visszalélegzett gáz ~

A kilélegzett gáz újra belélegzett részének térfogata, mely lélegeztetőgép jelenlétének következménye; gépi holttérnek is nevezik.

visszatérő ~

A reciprok ritmus egy formája, melynél a kamrában keletkező ingerület a pitvarok felé terjed, de mielőtt elérné azokat, visszatér a kamrákba és ilymódon egy második ventricularis contractiot okoz.

visszeres

Varixra vonatkozó vagy varixból származó.

visual ~

látó, vizuális ~ SZIN rhodopsin.

visual ~'s

látópigment, fotopigment A fényt elnyelő és a látás folyamatát megindító fotopigmentek a retina csapjaiban és pálcikáiban.

visual evoked ~

vizuális kiváltott ~ A retinán 1/4 percenként alkalmazott fényfelvillanásokkal kiváltott stimuláció hatására, a skalp occipitalis régiójáról elvezetett feszültségingadozás. Általában az adatok összegzése és átlagolása számítógéppel történik.

hirdetés