Orvosi kifejezések

Ezen az oldalon az orvosi gyakorlatban gyakran használt latin-görög (kisebb részben angol, esetenként német) orvosi kifejezések és magyarázataik szerepelnek a humán anatómiai nevektől a tünetek, a betegségek és az állapotok megnevezésén át egyes vegyületek (enzimek, hormonok, gyógyszer-molekulák) nevéig.

VIHE

üvegtesti haemorrhagia

VIL

viralis interleukin

világos sejt

1. Olyan sejtek, melynek cytoplasmája fénymikroszkóp alatt üresnek tűnik (pl. bizonyos eccrin verejtékmirigyek secretoros sejtjei, valamint glikogénre nem ható festés alkalmazásakor a mellékpajzsmirigy sejtjei). 2. Bármilyen (különösen daganatos) sejt, mely fölös mennyiségben tartalmaz glikogént vagy más, haematoxylin-eosinnal nem festődő anyagot, és emiatt cytoplasmája a szokványos módon festett metszetekben rendkívül halványnak tűnik.

VILL

Alsó végtagi vénás elégtelenség

villi

A villus többesszáma.

villoma

Syn papilloma.

villositas

Bolyhosság. Borzasság; bolyhok halmozódása.

villositis

A placenta villosus felszínének gyulladása. (villosus + G. -itis, gyulladás)

villosus

1. Bolyhokra vonatkozó. 2. Borzas; bolyhokkal borított.

villosus

Bolyhos.

villosus ~

Bolyhos ínhüvelygyulladás. Pigmentált villonodularis synovitishez hasonló kórkép, de gyakrabban keletkezik a periarticularis lágyrészben, mint az ízületi synoviaban. Leggyakrabban a kezeken fordul elő.

villosus ~

Szoliter, sessilis (nyél nélküli), gyakran nagy daganat a colon mucosájából kiindulva. Nyáktermelő epithelsejtekből áll, amelyek igen finom érnyúlványokat fednek. Malignus elfajulás igen gyakori. Szinonima: papillaris ~

villus/villi

1. Kiemelkedés a felszínből, különösen nyálkahártyából. Ha ez a kiemelkedés nagyon kicsiny, mint például egy sejt felszínén, akkor microvillusnak nevezik. 2. Megnyúlt dermalis papilla, mely egy intraepidermalis vesiculumba vagy hasadékba türemkedik be. (L. állat bozontos szőre)

villusectomia

Syn synovectomia. (villus + G. ektom(, kimetszés)

VIM

vizuális memória

vimentin

A mesenchymalis sejtek cytoskeletonjában lévő intermedier filamentumok más alegységekkel polimerizálódó fő polipeptidje; szerepük lehet bizonyos sejtek belső szerveződésének fenntartásában.

VIMP schedule

vincristin, ifosfamid, mesna, carboplatin séma

VIN

vaginalis/vulvalis intraepthelialis neoplasma

vinaigre

Ecet. Nem tiszta, hígított ecetsav, melyet borból, almaborból, malátából, stb. készítenek. (Fr. vinaigre, eredete vin, bor, + aigre, savanyú)

Vincent-~

A száj lágyszöveteinek fekélyes fertőzéses folyamata, mely érinti a tonsillákat és a pharynxot. Rendszerint fusiformis baktériumok és spirocheták mutathatók ki. Necrotizáló ulcerativ gingivitis csatlakozik hozzá, és súlyosabb, kezeletlen esetben nomává progrediálhat. Ritkán fulladás, vagy sepsis okozza a halálos kimenetelt.

vinculum, pl. vincula

Kötelék, frenulum, vagy szalag. (L. kötelék, a vincio, megkötni szóból)

vinil

A CH2=CH- szénhidrogén-gyök. Syn etenil.

VIOL

erőszakos (cselekmény)

viola

Ibolyaszín(ű). A látható spektrum 450 nm-nél rövidebb hullámhosszai által keltett szín. A különböző ibolyaszínű festékeket lásd a megfelelő névnél. (L.)

VIP

Vazoaktív intestinalis polipeptid.

VIP

vasoactiv intestinalis polipeptid

VIP

tervezett terhességmegszakítás

VIPoma

Vasoactiv intestinalis polipeptidet secretáló tumor

vipoma

Általában a pancreasból származó endokrin tumor, mely egy vazoaktív intestinalis polipeptidet termel, aminek jelentős cardiovascularis és elektrolit változásokat tulajdonítanak, vasodilatatios hypotensioval, vizes hasmenéssel, hypokalaemiával és dehydratioval. (vazoaktív intestinalis polipeptid + G. (ma, tumor)

VIP-schedule

vindesin-ifosfamid-platina séma

VIP-séma

Vepesid, ifosfamid, mesna, cisplatin

VIR

virológia

VIR

vigilanciacsökkenés

viraemia

Vírus jelenléte a véráramban. (vírus + G. haima, vér)

viralis

Vírusos. Vírusra vonatkozó, abból származó vagy azáltal okozott.

viralis ~

A vírus specificitása egy bizonyos gazdaszervezet szövetei iránt, amit részben a vírus felszíni struktúrájának a gazdaszervezet sejtfelszíni receptoraival történő interakciója határoz meg.

virális ~

Súlyos vizes hasmenés, melyet feltételezhetően vírusfertőzés eredményez.

viralis ~

Szuszpendált vörösvérsejtek nem immunagglutinációja, amelyet különféle, egymással egyébként nem rokon vírusok képesek előidézni. Az agglutinációt rendszerint maga a virion váltja ki, de egyes esetekben a vírus szaporodása során képződött anyagok okozzák; a különböző vírusok különböző fajok erythrocytáit agglutinálják.

Virchow-féle nyirokcsomó

Syn jelző csomó.

virginalis

Szűz-. 1. Szűzre vonatkozó. 2. Syn virgo (2). (L. virginalis)

virginitas

Szüzesség. A szüzesség állapota. (L.)

virgo

Szűz. 1. Olyan személy, akinek még nem volt szexuális kapcsolata. 2. Még nem használt, nem fertőzött. Syn virginalis (2). (L. virgo (virgin-), hajadon, szűzlány)

viridae

Egy víruscsalád. (L. vir, a vírus, méreg szóból)

virilescentia

Férfiasodás. Férfias vonások megjelenése nőnél.

virilis

Férfias. 1. A hímnemre vonatkozó. 2. Férfias, erős, masculin. 3. Férfias jellemzőkkel rendelkező. (L. virilis, férfias, eredete vir, férfi)

virilisatio

Virilizmus kifejlődése vagy megjelenése.

virilismus

Felnőtt férfi testi jellemzőivel rendelkező lány, nő vagy pubertás előtt lévő fiú; előfordulhat születésnél, vagy megjelenhet a későbbiekben is; álatlában gonadalis vagy adrenocorticalis diszfunkció, illetve androgén kezelés eredménye. (L. virilis, férfias)

virilitas

A férfiasság állapota vagy minősége. (L. virilitas, férfiasság, eredete vir, férfi)

virilizáló

Virilismust okozó.

-virinae

Vírus alcsalád elnevezésében használt toldalék.

hirdetés