További cikkek a Allergológia rovatból

Egyre hosszabban és erősebben szenvednek az allergiások

3,5 millió allergiás van, ami rengeteg, és közülük legalább másfél millióra tehető azok száma, akik a parlagfű-allergiától szenvednek.

hirdetés

A globális felmelegedés miatt elhúzódott az allergiaszezon - ezt mondta Moric Krisztina allergológus a Pénzcentrumnak. Dobson Szabolcs gyógyszerésztől pedig azt tudtuk meg, hogy bár segíthet, létezik olyan allergiagyógyszer, amely függőséget okozhat. Ami biztos: a magyar lakosságnak több mint a harmada szenved valamilyen allergiától, és a számuk valószínáleg csak nőni fog.Sajnos jól érzékelik a különböző allergiákban szenvedők, hogy immár nem csak hosszabban kell szenvedniük, de a tünetek is sokkal erősebbek - ezt mondta a Pénzcentrum által megkérdezett allergológus.

Moric Krisztina szerint a helyzetet az is rontja, hogy az allergiáknak bár szezonjai vannak, de véget sosem ér igazán. Abszolút mértékben megállja a helyét az a megállapítás, hogy az allergiások „szenvedése” egyre hosszabb. Magyarországon a leginkább panaszt okozó pollenek a parlagfű és a fűpollen, így leginkább az erre allergiások érintettek ebben, ők előfordulhat, hogy jobban is érzik, hogy sokkal hosszabban érinti őket mindez. A szezonalitás pedig csak részben hoz megnyugvást: ha majd elmúlik a nyári idő, és beköszönt az ősz és a tél, akkor következik a háziporatka, illetve a házikedvencek szőrére - kutya-macskaszőr - érzékenyek „szenvedése” - fogalmazott a Budai Egészségközpont allergológus főorvosa. Azt is hozzátette, hogy sokkal többen szenvednek allergiás tünetektől, mint elsőre gondolnánk: a magyar lakosságnak több, mint a harmada érintett.

Hazánkban jelenleg körülbelül 3,5 millió allergiás van, ami rengeteg, és közülük legalább másfél millióra tehető azok száma, akik a parlagfű-allergiától szenvednek. Bár az allergia maga nem öröklődik, a hajlam igen, így bekerülünk egy végtelen spirálba: egyre többen lesznek allergiások valamire - mondta a szakértő.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Pénzcentrum

Ajánlott cikkek