További cikkek a Allergológia rovatból

Gyógyítható lehet a gluténérzékenység és a cöliákia

Kanadai kutatók sikeresen feltérképezték azt a folyamatot, amely a szervezet agresszív gluténreakcióját okozza.

hirdetés

Bár a gluténra adott reakció genetikai eredetű, számos más tényező is hozzájárulhat a gluténintolerancia kialakulásához, ami bonyolítja a probléma feltárását és a kezelési lehetőségeket. A statisztikák szerint minden századik embernél már a legkisebb gluténmennyiség is súlyos fájdalmat okoz.

A McMaster Egyetem kutatói áttörést értek el az immunválasz mechanizmusának feltárásában, amely új terápiás megközelítéseket eredményezhet. Egy nemzetközi kutatócsoport, amelyet ők vezettek, állatkísérletek során felfedezte, hogy a bélnyálkahártya sejtjei kulcsszerepet játszanak a folyamatban. Ezen kívül sikerült azonosítaniuk azt a lépést is, amely alapot adhat új terápiák kifejlesztéséhez.

Az erről szóló tanulmányt a Gastroenterology című tudományos lapban publikálták. A betegséggel diagnosztizált emberek nagyjából 90 százaléka hordoz egy olyan génpárt, ami a HLA-DQ2.5 nevű fehérjét kódolja, a maradék 10 százalékuk szervezetében egy másik fehérje, a HLA-DQ8 okoz problémát. Mint a többi HLA-fehérje, ezek is az idegen anyag egy-egy darabkáját hordozzák, hogy megmutassák az immunrendszernek, mire kell nagyon odafigyelni, ha legközelebb bekerül a szervezetbe. A két fehérje a glutén peptideket mutatja meg a szervezetnek, így a védekező T-sejtek reakciója beindul, ha bekerül a szervezetbe a glutén. Ez vezet az autoimmun betegség kialakulásához.

A vizsgálat során kiderült, hogy a beleket bélelő sejtek nem csupán passzív szereplők és elszenvedik a betegséget, hanem aktív kulcsszereplői a folyamatnak.

Ezek a sejtek nemcsak hogy megmutatják a szervezetnek a glutén darabjait, hanem enzimeket is szállítanak a glutén-specifikus immunsejtek számára, ezzel segítve az immunválaszt.

Az érintett szövettípusok és a gyulladást kiváltó mikrobák jelenléte és működése új terápiás lehetőségeket kínálhat. Ennek eredményeként világszerte emberek milliói fogyaszthatják majd a glutént anélkül, hogy félniük kellene a negatív következményektől.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

www.gastrojournal.org

hvg.hu

Ajánlott cikkek