További cikkek a Allergológia rovatból

Nékám Kristóf: két ok miatt jelentősen nőhet az allergiások száma

Azokon a területeken, ahol nagyobb a légszennyezettség, különösen nagy az allergizálódás veszélye.

hirdetés

Már most magas a pollenterhelés az egész országban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Nékám Kristóf allergológus az Inforádióban elmondta, ha az időjárás továbbra is enyhe marad, még több növény pollenszórása kezdődhet meg, így a megszokottnál több ember küzdhet szénanáthás tünetekkel, de nagyobb eséllyel jelentkezik majd az allergia olyanoknál is, akik eddig nem szenvedtek tőle.

"Pollenje válogatja, de úgy vélem, két-három héttel minimum előbbre vagyunk" – mondta Nékám Kristóf allergológus az idén az enyhe idő miatt korán érkező pollenszezon kapcsán. Nem tudni, hogy a későbbi hetekben megmarad-e a polleneknek ez a korai sűrűsödése és változása, vagy ez csak most, az év elején van-e így.

A szakértő elmondta, az a probléma, hogy a különböző időszakok eltérő pollenjei összefutnak, és így a nagyon magas koncentráció különböző érintettségű embereknél okoz tüneteket, ami egyébként a megszokott években egy hónapon vagy még hosszabb időn keresztül elnyújtva jelentkezett. Vagyis ha a következő hetekben nem változik az időjárás, akkor nagyon nagy terhelésre kell számítani, ez pedig azt jelenti, hogy sok ember fog az orvosi rendelőkben, gyógyszertárakban segítséget kérni. Kiemelte, az utóbbi évek egyik új megfigyelése, hogy ugyan a sok pollen okozhat allergiát, de azokon a területeken, ahol nagyobb a légszennyezettség, különösen nagy az allergizálódás veszélye.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Inforádió

Ajánlott cikkek