Címke: pneumonia

Szerotípusok előfordulása felnőttkori pneumococcus pneumoniában Spanyolországban a konjugált vakcinák tükrében

Az alsó légúti fertőzések világszerte súlyos betegségek fő kiváltó okai. Gyermekeknél a Streptococcus pneumoniae az invazív és nem invazív betegségek egyik fontos okozója, felnőtteknél pedig a jelentős terheléssel járó kórházi kezelést igénylő, illetve magas mortalitású/morbiditású pneumonia egyik vezető kiváltó oka.

Megjelenés: 2022. 01. 24.
Tovább

Pneumococcus fertőzés COVID-19-betegeknél: 5 esettanulmány

A COVID-19 pandémia kontextusában nagy a kockázata a légúti fertőzések helytelen diagnózisának. Spanyol kutatók egy tanulmányban összefoglalták a COVID-19-betegeknél előforduló pneumococcus fertőzés klinikai jellemzőit, kezelését és kimenetelét.

Megjelenés: 2021. 02. 02.
Tovább

Atípusos megjelenésű invazív meningococcus megbetegedés

A W-szerocsoport ST-11 szekvenciatípusába tartozó Neisseria meningitidis az elmúlt évtizedben világszerte egyre gyakrabban okoz súlyos megbetegedést, nemritkán atípusos lefolyású kórképet. Ezek a szokatlan manifesztációk gyakran késleltetik az invazív meningococcus kórkép felismerését, ami a betegség gyors lefolyása miatt jelentősen növeli a kockázatot.

Megjelenés: 2020. 10. 30.
Tovább

Kedvezőek az új kísérleti antibiotikummal elért eredmények

Pozitívak az omadaciklinnel végzett klinikai vizsgálatok eredményei az új antibiotikumot fejlesztő cég szerint. A fázis 3 vizsgálatban az omadaciklin és a moxifloxacin napi egyszeri orális és intravénás alkalmazását hasonlították össze.

Megjelenés: 2017. 10. 10.
Tovább