További cikkek a Diabetológia rovatból

Egy kutatás szerint az erek lehetnek a diabétesz következő terápiás célpontjai

A vérerek tápanyag-szállításban betöltött szerepe gyakran nem kap elég figyelmet, de a Yale egyetem egy kutatócsoportja most feltárta egy protein szerepét a zsírsavak transzportjában, ami a 2-es típusú diabétesz jövőbeli terápiájára is kihatással lehet.

hirdetés

A Science Translational Medicine folyóiratban közzétett tanulmány szerint az apelin nevű fehérje pozitív hatással van a szervezet glükóz- és inzulinegyensúlyára. Ennek a pontos mechanizmusa eddig nem volt ismert, de a most elvégzett humán és állatkísérletek segítségével a kutatócsoport feltárta, hogy az apelin receptora főként az endotelsejteken expresszálódik, amelyek a vérerek belsejét borítják.

Azoknál az egereknél, ahol az endotelsejtekben nem volt ilyen receptor, a kutatók a szövetekben zsírsav-akkumulációt észleltek, valamint az apelin által kifejtett kedvező metabolikus hatás teljes megszűnését. Az egerekben emellett inzulinrezisztencia is kialakult.

Az eredmények rávilágítanak, hogy az apelin és annak receptora hogyan vesz részt a glükóz-inzulin egyensúly szabályozásában, valamint ennek az útvonalnak a terápiás célpontként való hasznosíthatóságát is felvetik.

A kutatók szerint az apelin által az atherosclerosisra kifejtett pozitív hatást korábbi vizsgálatok is alátámasztották, és ennek kihasználásával a 2-es típusú diabétesz kezelésében további előnyt jelentene a kardiovaszkuláris szövődmények kialakulásának gátlása.

Cheol Hwangbo et al. Endothelial APLNR regulates tissue fatty acid uptake and is essential for apelin's glucose-lowering effects, Science Translational Medicine (2017). DOI: 10.1126/scitranslmed.aad4000

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek