További cikkek a Diabetológia rovatból

Egy új kutatás szerint visszafordítható lehet a diabétesz

Egy új kutatás során a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek majdnem felénél 1 év alatt sikerült az életmódváltó program segítségével visszafordítani a betegséget.

hirdetés

Az első év eredményei a The Lancet folyóiratban jelentek meg, és az összefoglaló szerint a 15 kg-nál nagyobb testsúlycsökkenést elérő betegek 86 százalékánál sikerült kiváltani a diabétesz remisszióját.

Az angliai kutatócsoport által végzett vizsgálat szerint az alacsony kalóriatartalmú étrendet 3-5 hónapon keresztül követő betegek 45,6 százaléka abbahagyhatta az antidiabetikumok szedését.

A DiRECT elnevezésű vizsgálatban 298 alany vett részt. A kutatás vezetője szerint az eredmények forradalmasíthatják a 2-es típusú diabétesz terápiáját, mivel a kutatás alapja a megbetegedés hátterében álló rendellenesség, és ez által olyan terápiás lehetőségek kifejlesztése előtt nyílik meg az út, amelyek teljesen felszámolhatják a betegséget.

„A jelentős mértékű testsúlycsökkenés hatására lecsökkent a zsír mennyisége a májban és a hasnyálmirigyben, és így helyre tudott állni ezeknek a szerveknek a működése. A vizsgálat eredményei alátámasztják, hogy a testsúlycsökkentés nem pusztán javítja a diabétesz kezelésének hatékonyságát, hanem ténylegesen hosszú távú remissziót képes kiváltani."

A remissziót a HbA1c 48 mmol/mol érték alá való csökkenéseként definiálták 12 hónapos részvétel és legalább 2 hónap antidiabetikus terápia nélküli időszak után.

A 298 résztvevő mintegy fele standard diabétesz kezelésben részesült, a többi alany pedig testsúlycsökkentő programban vett részt, amely 3-5 hónapig tartott, alacsony kalóriatartalmú diétát tartalmazott, valamint hosszú távú utánkövetés egészítette ki a testsúlycsökkenés fenntartása érdekében.

A 2-es típusú diabétesz remissziója és a testsúlycsökkenés között szoros összefüggést találtak a kutatók. A 10-15 kg közötti testsúlycsökkenést elérő résztvevők 57 százaléka ért el remissziót, míg az 5-10 kg fogyást elérők esetén ez az arány 34 százalék volt. A kontrollcsoportban az alanyoknak csak 4 százaléka ért el remissziót.

A kutatás vezetője szerint a „2-es típusú diabétesz remissziójának elérése a diagnózist követően a lehető leghamarabb rendkívül jelentős előnyökkel járhat a betegek számára és a társadalombiztosítás számára egyaránt. Ez a kutatás alátámasztja azt, hogy a remisszió akár a betegek 50 százalékánál is elérhető az alapellátás keretein belül, gyógyszeres kezelés nélkül".

„Tapasztalataink alapján a betegek körében is jóval nagyobb volt az érdeklődés ez iránt a megközelítés iránt, a megkérdezett betegeknek majdnem harmada beleegyezett a részvételbe. Ez az arány sokkal magasabb, mint a klinikai vizsgálatok esetén jellemző arány."

A DiRECT egy kétéves vizsgálat, amelynek célja a 2-es típusú diabétesz hosszú távú remissziójának elérésére alkalmas módszer kidolgozása. A vizsgálat céljai között szerepel továbbá annak megértése, hogy miért eredményez a szignifikáns testsúlycsökkenés remissziót, és hogy melyik betegcsoport számára lehet ez a leginkább előnyös a jövőben.

The Lancet (2017). DOI: 10.1016/S0140-6736(17)33102-1

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek