További cikkek a Diabetológia rovatból

Kapszaicin-származék a legújabb ígéretes elhízás elleni hatóanyag

Új hatóanyagot fejlesztettek ki kutatók a kapszaicinból, amellyel hosszú távú testtömeg csökkenést és a metabolikus státusz javulását sikerült elérni. A készítményből a kapszaicin lassan szabadul fel, így a mellékhatások kialakulása elkerülhető.

hirdetés

„Jelentős javulást figyeltünk meg a vércukorszint és a koleszterinszint tekintetében, az inzulinválaszban és a zsírmáj tüneteinek súlyosságában” – mondta a kutatás vezetője.

A Metabocin szájon keresztül alkalmazható készítmény, amely a zsírsejtekben nagy számban megtalálható TRPV1 (transient receptor potential vanilloid alcsalád) receptorokon keresztül fejti ki a hatását. A TRPV1 receptorok stimulációján következtében a fehér zsírsejtek az energiatárolás helyett elkezdenek energiát felhasználni, ami – legalábbis elméletileg – fokozza a hőtermelést, és testsúlycsökkenést eredményez. A kutatók számára fontos kérdés volt, hogy a készítmény hosszú távú alkalmazás során is hatékony marad-e, és hogy a kezelés előnyei meghaladják-e az esetleges kockázatokat. Állatkísérletekben 8 hónapig alkalmazták a hatóanyagot, és sikerült a testsúlycsökkenést fenntartani úgy, hogy nem merültek fel biztonságossági aggályok.

A Metabocinban található kapszaicin egy speciálisan módosított molekula, mivel az ételekben található forma nem szívódik fel megfelelően, ezért nem alkalmas testsúlycsökkentésre.

Az elhízás egy folyamatosan súlyosbodó egészségügyi probléma, ami metabolikus zavarokhoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, atherosclerosishoz és szívbetegségekhez vezet. Jelenleg világszerte minden harmadik személy túlsúlyos vagy elhízott. A standard kezelési opció alapja a testmozgás és a diéta, de ezeket a legtöbb ember nem tudja hosszú távon betartani, ezért nagy jelentőségűek a Metabocinhoz hasonló, hatékony és biztonságos farmakológiai lehetőségek.

Az orális gyógyszerforma mellett két injekciós készítmény fejlesztése már szabadalmat is kapott Amerikában, ezek lokális testsúlycsökkentésre javallottak. A Metabocint kifejlesztő kutatók ezen kívül dolgoznak új kapszaicin készítmények kifejlesztésén akut és krónikus fájdalom kezelésének és egyes daganatos betegségek terápiájának céljából.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek