További cikkek a Diabetológia rovatból

Kutatók feltárták a diabéteszes érkárosodás hátterét

Az UC Davis Health kutatócsoportja azonosította a diabétesz és az egyik legsúlyosabb diabéteszes szövődmény, az érszűkület közötti kapcsolatot, ami hozzájárulhat az érszűkület következtében fellépő betegségek megelőzéséhez.

hirdetés

A kutatók reményei szerint az új eredmények segítenek olyan antidiabetikus terápiák kifejlesztésében, amelyek túlmutatnak a vércukorszint csökkentésén és az inzulinterápián az által, hogy az érrendszert károsító mechanizmust molekuláris szinten gátolják.

Ugyanez a kutatócsoport korábban felfedezte, hogy a magas vércukorszint aktiválja a protein-kináz enzimet, amely fokozza a kalcium-csatornák aktivitásást és ezáltal érszűkület kialakulásához vezet.

„Ez azért jelentett meglepetést, mert a protein-kináz jellemzően az értágulással van összefüggésben, és nem is erre koncentráltunk a kutatás során” – mondta a kutatás vezetője, az UC Davis Health farmakológia professzora. „Meg akartuk érteni azt a molekuláris folyamatot, ami ennek az ellentétes irányú reakciónak a hátterében áll.”

A Journal of Clinical Investigation folyóiratban közzétett kutatás során több kísérletet végeztek annak feltárására, hogy milyen hatással van a magas vércukorszint az agyi erekre és azokra az artériákra, amelyek a véráramlást szabályozzák. A kutatók a PKA és az adenilil-cikláz enzim közötti kapcsolatra koncentráltak, mely utóbbi enzim a cAMP termelésben vesz részt, és ez által a vaszkuláris sejtműködés fontos szereplője. A kísérletek eredményei alátámasztották, hogy az AC5 fokozta a cAMP és a PKA aktivációt, ez által növelte a kalcium-csatornák aktivitását és érszűkületet váltott ki.

A kutatócsoport következő lépésben az AC5 láncreakció hatását szeretné vizsgálni magas glükózszint mellett humán sejtekben. Ez a lépés segíthet annak igazolásában, hogy egy ilyen hatásmechanizmusú kezeléssel gátolható-e a diabétesz érrendszeri szövődményeinek kialakulása.

„A klinikáinkon minden nap látjuk a diabétesz szövődményeinek káros hatásait. Ezzel az új kutatással sokkal világosabban fogjuk látni, hogy a magas vércukorszint hogyan károsítja az érrendszert, és új terápiás lehetőség számára is utat nyithat.”

Forrás: Arsalan U. Syed et al, Adenylyl cyclase 5–generated cAMP controls cerebral vascular reactivity during diabetic hyperglycemia, Journal of Clinical Investigation (2019). DOI: 10.1172/JCI124705

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MTI

Ajánlott cikkek