Szívgyógyszer csökkentheti a diabéteszes vakság előfordulását

A belfasti Queen’s University és University College London kutatói felfedezték, hogy egy eredetileg kardiovaszkuláris betegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszer csökkentheti a diabéteszes vakság kialakulásának gyakoriságát.

A WHO legfrissebb becslése szerint világszerte 422 millió ember szenved cukorbetegségben, amelynek az egyik leggyakoribb szövődménye a látásvesztés. A diabéteszes makulaödéma körülbelül a cukorbetegek 7 százalékánál alakul ki, és a nyugati országokban a vakság egyik leggyakoribb kiváltó oka.

Az Egyesült Királyságban a diabéteszes retinopátia mintegy 116 millió font egészségügyi és szociális kiadást generál, ami folyamatosan növekszik, mivel 2030-ra előreláthatóan több mint 50 százalékkal fog emelkedni a diabétesz prevalenciája.

A kutatók egy gyógyszergyártó vállalattal együttműködve azt találták, hogy a darapladib gátolja azt az enzimet, amelynek diabéteszben fokozott a működése és a szemben található erek károsodása által retinaödémát és súlyos látásvesztést okoz. A kutatás eredményei a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban jelentek meg.

Jelenleg a diabéteszes makulaödéma legelterjedtebb kezelése a 4-6 hetente alkalmazott gyógyszerinjekció, viszont ez nagyon költséges és a betegek közel felénél hatástalan is.

Az új kutatás alátámasztja, hogy a darapladib tabletta alkalmazása esetén kevesebb injekcióra van szükség a látásvesztés elleni védelem biztosításához a betegek sokkal szélesebb körében.

A University College London Szemészeti Intézetének professzora szerint "a vizsgálat során igazoltuk, hogy az Lp-PLA2 által termelt lipid a diabéteszes makulaödéma kiváltója, és hogy a darapladib alkalmazása nem csak költséghatékony alternatívája a jelenlegi injekciós kezelésnek, de azoknál a betegeknél is hatékony lehet, akik a standard terápiára nem reagálnak".

A Queen’s University kutatója szerint "a diabéteszes vakságot a retina ereit károsító magas vércukorszint okozza. Kutatásunk eredményei alapján az Lp-PLA2 enzim, amely a vérben lévő lipidek metabolizációjában vesz részt, hozzájárul az erek károsodásához. A darapladib gátolja az Lp-PLA2 enzimet, és eredetileg kardiovaszkuláris betegségek kezelésére fejlesztették ki. Jelenleg egy klinikai vizsgálatot tervezünk annak értékelésére, hogy milyen hatékony ez a hatóanyag a diabéteszes vakság megelőzésében".

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development

Ajánlott cikkek