Címke: vércukorszint

A cukorbetegek sebgyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki Szegeden

A cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulását segítő készítményt fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikáján - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

Megjelenés: 2020. 04. 27.
Tovább

Évente ezer ember veszíti el a látását diabéteszes retinopátia miatt

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye. Hatására kóros elváltozások alakulnak ki a látóhártya kisereiben, ami látáskárosodáshoz, hosszútávon pedig vaksághoz vezethet – mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Megjelenés: 2019. 02. 27.
Tovább

Már két évtizedre előre megjósolható a diabétesz

Akár 25 évvel a 2-es típusú cukorbetegség diagnózisa előtt kisebb anyagcsere-rendellenességek jelezhetik a jövőbeni betegség kialakulásának kockázatát.

Megjelenés: 2019. 02. 18.
Tovább

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztésében vettek részt magyar kutatók

Virtuális egészségügyi asszisztenst fejlesztettek magyar, portugál és svéd kutatók - közölte a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel hétfőn.

Megjelenés: 2018. 10. 29.
Tovább

Új kutatási eredmények az Alzheimer-kórral kapcsolatban

Az angliai Heptares Therapeutics közölte, hogy az első egészséges önkéntes megkapta az új Alzheimer-elleni szer első adagját a fázis 1 klinikai vizsgálatban, amelyben az új fejlesztésű muszkarin-agonista hatóanyagot értékelik.

Megjelenés: 2018. 08. 12.
Tovább

Humán klinikai vizsgálati eredmények szerint a verapamil hatékony az 1-es típusú diabétesz ellen

Amerikai kutatók felfedeztek egy új hatóanyagot, amellyel hatékonyan és biztonságosan csökkenthető az inzulinfüggő cukorbetegek inzulinigénye és a hypoglikémiás epizódok gyakorisága.

Megjelenés: 2018. 07. 11.
Tovább

Jelentős fejlesztéseket hozott 2017 a diabétesz terápiájában

2017-ben jelentős előrelépések születtek a diabétesz kezelésében, a szövődmények megismerésében és a betegek állapotának monitorozását elősegítő eszközök kifejlesztésében.

Megjelenés: 2018. 01. 10.
Tovább

Cukorbetegség elleni készítmény nyerte az „Év Gyógyszere 2016” díjat

Cukorbetegség kezelésében alkalmazott készítmény nyerte el 2016-ban az „Év Gyógyszere 2016” díjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában.

Megjelenés: 2017. 06. 15.
Tovább

Szívgyógyszer csökkentheti a diabéteszes vakság előfordulását

A belfasti Queen’s University és University College London kutatói felfedezték, hogy egy eredetileg kardiovaszkuláris betegségek kezelésére kifejlesztett gyógyszer csökkentheti a diabéteszes vakság kialakulásának gyakoriságát.

Megjelenés: 2017. 05. 11.
Tovább

Új diabétesz elleni kombinációs gyógyszert engedélyezett az EMA

A Suliqua egy kombinált készítmény, mely a glikémiás kontroll javításában egymás hatásmechanizmusát kiegészítő két hatóanyagot tartalmaz: glargin inzulint, amely egy bázis inzulinanalóg, és lixiszenatidot, ami egy GLP-1 receptor agonista.

Megjelenés: 2017. 04. 04.
Tovább

Új összefüggésre derült fény a diabétesz és az Alzheimer-kór között

Egy új kutatás eredményei szerint a diabétesz kezelésére szolgáló gyógyszerek használhatók lehetnek az Alzheimer-kór terápiájában és viszont. Az aberdeeni egyetem kutatói azt is felfedezték, hogy az Alzheimer cukorbetegséget okozhat, ellentétben a korábbi elképzeléssel, amely szerint a diabétesz alakul ki először.

Megjelenés: 2016. 11. 02.
Tovább