Cukorbetegség elleni készítmény nyerte az „Év Gyógyszere 2016” díjat

Cukorbetegség kezelésében alkalmazott készítmény nyerte el 2016-ban az „Év Gyógyszere 2016” díjat, amelyet a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság ítél oda minden évben olyan gyógyszerkészítménynek, amely jelentős tudományos felfedezésen alapul és hiánypótló szerepet tölt be a terápiában.

A díj átadására ünnepélyes keretek között a Vigadó Makovecz dísztermében került sor.

A cukorbetegség, vagy más néven diabétesz egy krónikus állapot, amelyben a test az inzulinhormont nem megfelelően termeli vagy használja. Világszerte több mint 415 millió embernek van diabétesze, akik közül a becslések szerint 193 millió ember betegsége nem diagnosztizált. 2040-re a cukorbetegségben szenvedők száma várhatóan világszerte 642 millióra emelkedik. A 2-es típusú cukorbetegség a diabétesz leggyakoribb formája, a magas jövedelemmel rendelkező országokban a diabéteszes esetek mintegy 91 százalékát teszi ki.

A cukorbetegeknél kétszer-négyszer nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri betegség (azaz kardiovaszkuláris betegség), mint a diabéteszben nem szenvedő embereknél. A szív- és érrendszeri betegség tehát a 2-es típusú cukorbetegség egyik jelentős szövődménye és vezető haláloka. 2015-ben a cukorbetegség világszerte 5 millió ember halálát okozta úgy, hogy a vezető halálok a szív- és érrendszeri betegség volt. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő páciensek körülbelül 50 százalékánál szerepelt a kardiovaszkuláris betegség halálokként.

A díjazott gyógyszer olyan terápia, amely a vércukorszintre és a kardiovaszkuláris eseményekre egyaránt hatással van.

 „Az Év Gyógyszere díjat minden évben olyan gyógyszerkészítménynek ítéljük oda, amely megfelel társaságunk szempontjainak, így például az adott gyógyszer áttörő tudományos felfedezést testesít meg, Magyarországon hiánypótló a maga területén, betegbarát, és javítja az egészségügyi ellátás költséghatékonyságát” – mondta el a díjátadón Prof. Dr. Sperlágh Beáta, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnöke. „A díjnyertes készítmény messzemenően megfelel az Év Gyógyszere szempontjainak, és nemzetközi szinten is jelentős innovációt képvisel a diabétesz kezelésében és a kardiovaszkuláris betegségben szenvedő cukorbetegek szív-érrendszeri halálozási kockázatának csökkentésében. Külön kiemelem, hogy 1997-es megalapítása óta először kapja a díjat diabetológiai készítmény” – tette hozzá Prof. Dr. Sperlágh Beáta.

„Rendkívüli megtiszteltetés számunkra, hogy egy nemzetközi szinten is egyedülálló készítményünk nyerte el az „Év Gyógyszere 2016” díjat. A vállalatunknak kiemelten fontos, hogy egy olyan gyógyszerrel javíthatjuk a diabéteszes betegek életesélyeit, amelynek az Európai Bizottság által jóváhagyott alkalmazási előírásába bekerültek a szív- és érrendszeri halálozás kockázatának csökkentésére vonatkozó adatok” – mondta el Dr. Francesco Banchi, a Boehringer Ingelheim magyarországi vállalatának igazgatója.

Az 1997-ben alapított „Év Gyógyszere” díj pályázaton Magyarországon bejegyzett gyógyszergyártó és - forgalmazó vállalatok vehetnek részt. Az elismerés kedvezményezettjéről a kiemelkedő szakértőkből álló Szakmai Bíráló Bizottság értékelése alapján a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság (MFT) vezetősége titkos szavazás keretében dönt. A díj megalapításának célja, hogy hazánkban a betegségek gyógyításában a legkorszerűbb, leghatékonyabb és leginkább betegbarát készítmények terjedjenek el, új terápiás eljárások honosodjanak meg.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek