További cikkek a Diabetológia rovatból

Ugrásszerűen emelkedik a 2-es típusú diabéteszes esetek száma a 25 év alattiak körében

Angliai adatok azt mutatják, hogy az utóbbi négy évben körülbelül 40 százalékkal nőtt a 2-es típusú diabétesszel kezelt gyermekek és serdülők aránya.

hirdetés

A Royal College of Paediatrics and Child Health felmérése szerint 715 gyermek és 25 év alatti fiatal részesült kezelésben 2-es típusú diabétesz miatt, annak ellenére, hogy ez a betegség nagyrészt megelőzhető és inkább az idősebb korcsoportokra jellemző. A felmérés eredménye alapján az esetszám 41 százalékkal emelkedett a 2013/14-ben rögzített 507 esetről.

Aggasztó az a tény is, hogy ezek az esetek csak a gyermekgyógyászati osztályokon ellátott betegeket tartalmazzák, így ebben az összesítésben nem szerepelnek az alapellátás keretében kezelt betegek.

A 370 angol és walesi települést tömörítő Helyi Önkormányzatok Szövetsége szerint a friss adatok felhívják a figyelmet arra, hogy kritikus fontosságú a gyermekkori elhízás problémájának kezelése, mivel a 2-es típusú diabétesznek ez a fő kockázati tényezője.

A Szövetség szerint Angliában már év elején 22 ezer súlyosan elhízott gyermeket tartottak számon, ezért elhibázott lépésnek tartják az elhízás elleni népegészségügyi programok költségvetésének 600 millió fontos csökkentését.

A Szövetség elnöke szerint „rendkívül szomorú, hogy a gyermekkor elhízás ilyen kevés figyelmet kap a társadalom részéről, és hiányoznak a hatékony kormányzati intézkedések, annak ellenére, hogy a kormányzati célok között szerepel az elhízott gyermekek számának 50 százalékkal való csökkentése”.

A londoni Queen Mary University professzora szerint a 2-es típusú diabétesz katasztrófa a gyermek, a család és a társadalombiztosítás számára egyaránt, mivel a betegség rengeteg szövődménnyel jár, hosszú távon vakságot, amputációkat és veseelégtelenséget eredményezhet, és az új adatok fényében sokkal nagyobb erőfeszítésekre van szükség az elhízás elleni küzdelem terén.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Pharmatimes

Ajánlott cikkek