További cikkek a Diabetológia rovatból

Új kezelési lehetőség az 1-es típusú diabétesz terápiájában

Egy új ausztrál kutatás eredménye hamarosan megoldást nyújthat az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára.

hirdetés

Az ausztráliai Westmead Institute for Medical Research kutatócsoportja azt fedezte fel, hogy a kvadricepsz izomba beültetett hasnyálmirigy szigetsejtek ugyanolyan jól működnek, mint a jelenleg alkalmazott eljárás, amely során a sejteket a beteg májába ültetik be a portális vénán keresztül.

A kutatás vezetője szerint a májba történő transzplantáció több kockázattal jár, így a kutatás célja egy biztonságosabb és a betegek számára előnyösebb eljárás kidolgozása volt.

„Jelenleg a szigetsejt-transzplantátumokat a betegek májába infundálják, mivel ez a szerv megfelelő környezetet biztosít a tápanyagellátás és az inzulinexpozíció szempontjából egyaránt. Ugyanakkor a beavatkozás során fennáll a vérzés, vérrögképződés és a portális hypertonia veszélye.”

A kutatók megvizsgálták az alternatív transzplantációs helyeket humán és egér szigetsejtekkel egér recipiensekben, és összehasonlították a portális vénát, a kvadricepsz izmot, a vesét, a májat és a léptokot.

Korábbi kutatások is igazolták, hogy az izomba történő szigetsejt-transzplantáció sikeresebb volt, mint a portális vénán keresztüli.

"Az izomszövetnek más előnye is van a májba történő beültetéssel szemben, például könnyebb biopsziát végezni, és a kevésbé invazív beavatkozás a betegek számára is kíméletesebb."

A kutatás vezetője szerint az eredmények ígéretesek, és megalapozzák a további vizsgálatok létjogosultságát.

"Sikeresen kidolgoztuk az 1-es típusú diabétesz potenciális új kezelési lehetőségét, és reményeink szerint hamarosan humán klinikai vizsgálatokban is értékelhetjük az új módszer hatékonyságát."

 

Rebecca A. Stokes et al, Transplantation sites for human and murine islets, Diabetologia (2017). DOI: 10.1007/s00125-017-4362-8

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek