További cikkek a Diabetológia rovatból

WHO: egészségügyi kockázatot jelenthetnek az édesítőszerek

Az édesítőszerek hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.

hirdetés

A mesterséges édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, és hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek − figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO hétfői közleményében azt írta: a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében. A szervezet hozzátette: a mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója elmondta: a cukrok helyettesítése édesítőszerekkel nem segít a hosszú távú súlykontrollban. A szakértő azt javasolta, hogy az emberek fontolják meg az egyéb lehetőségeket a cukorbevitel csökkentésére, például a cukrozatlan vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását. A cukormentes édesítőszerek nem alapvető tápanyagok, és nincs tápértékük − mutatott rá Branca, aki szerint érdemes már egészen fiatalon elkezdeni az étrend édességének csökkentését az egészség javítása érdekében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

index

Ajánlott cikkek