Tiltakoznak a fővárosi kerületek a rendelők államosítása miatt

A tervezett lépés a betegek jogait sértené, hosszabb várólistákat, várakozási időt eredményezne Karácsony Gergely szerint.

hirdetés

Tiltakozik a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége a szakrendelők államosítása ellen, ezért azonnali egyeztetést kezdeményeztünk az egészségügyet is felügyelő belügyminiszternél, Pintér Sándornál - közölte a Facebookon Karácsony Gergely, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökeként.

Az önkormányzati szakrendelők államosítása megint a betegek jogait sértené, hosszabb várólistákat, várakozási időt eredményezne, áll a bejegyzésben. Az önkormányzatok hozzájárultak ahhoz, hogy az egészségügyi szakrendelők színvonalas ellátást biztosítsanak a helyi lakosoknak. A Főváros az Egészséges Budapest program keretein belül már számos rendelőintézetet felújított. "Elutasítjuk, hogy ezek a rendelők állami felügyelet alá kerüljenek, hiszen nem csak a betegek, de az orvosok és az egészségügyi dolgozók érdekei is sérülnének" - olvasható a posztban.

Az intézkedés szembe megy a Főváros és a kormány 2019-es megállapodásával is, a budapestiek érdekében kértek pénzt a rendelők felújítására és nem pedig azért, hogy a kormány elvegye, majd leépítse a rendelőket. "Remélem, hogy a józan ész győzni fog, és nem mérnek még egy csapást az amúgy is rossz állapotban lévő magyar egészségügyre" - áll a bejegyzés végén. Mint ismeretes, június 29-én az IME konferenciáján mondta Takács Péter, a BM egészségügyért felelős államtitkára, hogy az önálló járóbeteg-szakrendelőket - amelyek heti száz szakorvosi órán túl fogadják a betegeket - államosítani kívánják. A hír általános megdöbbenést keltett, ugyanis az érintettek ezen a fórumon hallottak először erről az elképzelésről, amellyel egyszer már, 2013-ban próbálkozott az Orbán-kormány.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Facebook

Ajánlott cikkek