További cikkek a Endokrinológia rovatból

A D-vitamin hatásos lehet a szívkárosodás megelőzésében és gyógyításában

Az Ohio-i egyetem kutatói feltárták, hogy a D3-vitamin szignifikáns mértékben képes helyreállítani a kardiovaszkuláris rendszerben keletkezett károsodásokat, amelyeket okozhat hypertonia, diabetes vagy atherosclerosis.

hirdetés

A kutatás összefoglalója a International Journal of Nanomedicine folyóiratban jelent meg.

„A D-vitamint általában a csontokkal hozzuk összefüggésbe, de az utóbbi években több kutatás is alátámasztotta, hogy a szívinfarktust szenvedő betegek nagy részénél a D3-vitamin szintje alacsony, vagyis az alacsony D-vitamin koncentráció fokozta a myocardiális infarktus kockázatát. Ebben a kutatásban nanoszenzorokat használtunk, hogy feltárjuk annak az okát, hogy milyen mechanizmus áll a D-vitamin kedvező kardiovaszkuláris hatásának hátterében” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatócsoport egyedi módszert dolgozott ki a D3-vitamin hatásának nyomon követésére a szív- és érrendszerben létfontosságú szabályozó szerepet betöltő endothel sejteken. A vizsgálat eredménye alátámasztja, hogy a D3-vitamin jelentősen fokozza a nitrogén-oxid termelését, ami a vérkeringés legfontosabb szabályozó molekulája és alapvető szerepe van a vérrögök keletkezésének prevenciójában. Emellett a D3-vitamin szignifikáns mértékben csökkentette az oxidatív stressz szintjét a kardiovaszkuláris rendszerben.

A kutatás legfontosabb eredménye az, hogy a D3-vitamin kezelés jelentős mértékben képes helyreállítani a kardiovaszkuláris rendszer károsodását és csökkenteni a szívinfarktus kockázatát.

„Nincs túl sok, sőt alig van olyan jelátviteli útvonal és hatóanyag, ami a kardiovaszkuláris rendszer endothel sejtjeit képes lenne helyreállítani, és a D3-vitamin egy ilyen molekula” – mondta Dr. Malinski. „Ez egy rendkívül olcsó terápiás lehetőség a szív-érrendszeri károsodások kezelésére, amihez nem is kell új gyógyszert kifejleszteni.”

Ez a kutatássorozat az első, amely azonosítja a D3-vitamin által kiváltott molekuláris mechanizmust, amely döntő szerepet játszik a károsodott endothelium helyreállításában. A vizsgálatokat hypertoniás sejtmodelleken végezték, de az eredmények ennél sokkal szélesebb körben alkalmazhatóak lehetnek, akár az összes ischémiás szívbetegség kezelésében.

A kutatók véleménye szerint a D3-vitamin klinikai jelentőségére nagyobb figyelmet kell fordítani, különösen a szívinfarktus és a stroke terápiájában, de a hypovolaemia, vasculopathiák, diabetes és atherosclerosis kezelésében is. Ezt az ajánlást számos klinikai vizsgálat is alátámasztja, amelyek igazolják, hogy a D3-vitamin nagyobb dózisai rendkívül előnyös hatásúak a kardiovaszkuláris rendszer működési zavarainak kezelésében.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek