Időseknél gyakori a sok mellékhatást okozó gyógyszerek felírása

A magas antikolinerg kockázattal rendelkező gyógyszerek szedése súlyos mellékhatásokat okozhat, például kognitív zavarok, elesés, demencia és halálozás formájában, mégis kevés információ áll rendelkezésre a magas kockázatú antikolinerg szerek felírásával kapcsolatban.

Amerikai kutatók elvégeztek egy elemzést, amely a 2006 és 2015 közötti országos felmérés eredményeit értékelte. A kutatók azt találták, hogy a kezelőorvosok receptírási szokásai az évek során nem változtak, és ezeket a gyógyszereket a 10 éves időszak alatt körülbelül a betegek 6 százalékánál írták fel. Az elemzés összefoglalása a Journal of the American Geriatrics Society folyóiratban jelent meg.

„A magas kockázatú antikolinerg szerek felírását célszerű lenne mellőzni, mivel vannak ezeknél biztonságosabb készítmények az idős betegek kezelésére” – mondta a kutatás vezetője.

Antikolinerg hatásmechanizmusú szereket leggyakrabban húgyúti, légúti és gasztrointesztinális betegségek kezelésére alkalmaznak, illetve a depresszió terápiájában is használatosak.

„Az idős betegek érzékenyebbek ezekre a hatóanyagokra, egyrészt az időskori fiziológiás változások miatt, általánosságban pedig ebben a betegpopulációban a polipragmázia miatt nagyobb a valószínűsége a nemkívánatos gyógyszerreakciók és mellékhatások kialakulásának.

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy megváltoztak-e a magas kockázatú antikolinerg gyógyszerek felírási szokásai, illetve hogy befolyásolja-e ezeket a gyógyszert rendelő orvos szakterülete. Felmérték a demográfiai és klinikai befolyásoló tényezőket is, amelyek hatással vannak ezeknek a készítményeknek a felírására.

A kutatás eredményeként azt találták, hogy a rendelések 6 százalékán sor került antikolinerg gyógyszer felírására, és pszichiáterek, illetve urológusok gyakrabban rendeletek ilyen típusú készítményt a betegeiknek. Az adatok azt is alátámasztják, hogy az antikolinerg szerek csoportján belül az antidepresszánsok a leggyakrabban rendelt készítmények, valamint nők körében nagyobb a valószínűsége a magas kockázatú antikolinerg szerek szedésének. A hat vagy annál több gyógyszert szedő betegeknél szintén nagyobb volt a valószínűsége, hogy magas kockázatú antikolinerg szert is felír számukra a kezelőorvosuk.

A kutatás vezetője szerint fontos lenne felhívni az orvosok figyelmét ezeknek a készítményeknek a kockázataira, és a helyettük alternatív terápiaként választható szerekre, amelyeknél kisebb a mellékhatások kialakulásának a veszélye.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jgs.15357

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: Eurekalert

Ajánlott cikkek