Szívműködési zavarokat okozhatnak a fluorokinolon antibiotikumok

Igazolták az összefüggést a leggyakrabban felírt antibiotikumok és kétféle szívműködési rendellenesség kialakulása között.

A Journal of the American College of Cardiology folyóiratban közzétett tanulmány szerint a fluorokinolon antibiotikumokat szedőknél 2,4-szer magasabb az aorta és mitralis regurgitatio kialakulásának kockázata, összehasonlítva amoxicillint szedő betegekkel. A kockázat az gyógyszer szedése utáni 30 napon belül volt a legmagasabb.

Más kutatások ugyanezt az antibiotikum-osztályt egyéb kardiológiai rendellenességekkel is összefüggésbe hozták.

Sok kezelőorvos a széles antibakteriális spektrumuk miatt részesíti előnyben a fluorokinolonokat, de előnyeik közé tartozik a jó felszívódás is, ami az intravénás alkalmazáshoz hasonló hatékonyságú orális készítmény esetén is.

„Ez a z antibiotikum-osztály rendkívül kényelmes terápiát tesz lehetővé, ugyanakkor az esetek többségében, különösen közösségben szerzett fertőzések esetén, nem igazán van rájuk szükség, és a helytelen gyógyszerfelírás antibiotikum-rezisztenciát és súlyos szívpanaszokat eredményezhet” – mondta a kutatás vezetője.

A kutatók remélik, hogy az újabb eredmények segítenek a betegek és a kezelőorvosok jobb tájékoztatásában, és egyéb okkal nem magyarázható szívpanaszokkal jelentkező betegeknél az orvosok figyelembe veszik, hogy azokat esetleg fluorokinolonok okozzák.

A Brit Kolumbia-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, hogy amoxicillin vagy azithromycin tartalmú antibiotikummal szemben hogyan reagál a szervezet a fluorokinolonra. A kutatást több mint kilencmillió ember magán- és nyilvános, anonim egészségügyi adataiból kiválasztott 125 020 fővel végezték el, és kiderült, hogy közülük 12505-nél alakult ki fluorokinolontartalmú antibiotikum szedése után aorta vagy mitralis regurgitatio.

A kutatás vezetője reméli, hogy ha más vizsgálatok is alátámasztják ezeket az eredményeket, akkor a szabályozó hatóságok kiegészítik a fluorokinolon hatóanyagú gyógyszerek betegtájékoztatóit, a kezelőorvosok pedig másik antibiotikumot választanak, ha szövődménymentes fertőzést szeretnének kezelni.

Forrás: Mahyar Etminan, Mohit Sodhi, Saeed Ganjizadeh-Zavareh, Bruce Carleton, Abbas Kezouh, James M. Brophy. Oral Fluoroquinolones and Risk of Mitral and Aortic Regurgitation. Journal of the American College of Cardiology, 2019; 74 (11): 1444 DOI: 10.1016/j.jacc.2019.07.035

Fordította: Dr. Kaló Anna

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: ScienceDaily

Ajánlott cikkek