Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

A glükózamin étrend-kiegészítők csökkenthetik a kardiovaszkuláris kockázatot

Egy új elemzés eredménye szerint a glükózamin tartalmú étrend-kiegészítők rendszeres szedése csökkentheti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.

hirdetés

A kutatás összefoglalója a The BMJ folyóiratban jelent meg.

Az eredmények alátámasztják, hogy a glükózamin kedvező hatású lehet a kardiovaszkuláris betegségek, például a koszorúér-betegség prevenciójában, és a kutatók szerint további klinikai vizsgálatok szükségesek a hipotézis igazolására.

A glükózamin egy népszerű étrend-kiegészítő, amelyet oszteoartritisz és ízületi fájdalom tüneteinek enyhítésére alkalmaznak. Bár az ízületi fájdalom elleni hatásossága továbbra is vita tárgyát képezi, az új kutatási eredmények alátámasztják, hogy a glükózamin gátolja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását és csökkenti a kardiovaszkuláris mortalitást.

A potenciális összefüggés további értékelése céljából a Tulane Egyetem kutatócsoportja az angliai biobank adatait elemezte, amely több mint félmillió beteg részvételével végzett populációs vizsgálat eredményeit tartalmazza. Az elemzésbe 466 039 résztvevőt vontak be, akiknél nem állt fenn kardiovaszkuláris betegség. A résztvevők étrend-kiegészítők szedésével kapcsolatos kérdésekre válaszoltak, beleértve a glükózamint is.

Ezt követően kórházi zárójelentések és halotti anyakönyvi kivonatok segítségével elemezték a kardiovaszkuláris események, beleértve a kardiovaszkuláris eredetű halálozás és stroke gyakoriságát egy 7 éves utánkövetési időszak alatt. Összességében a résztvevők 19,3 százaléka számolt be arról, hogy a vizsgálat kezdetekor glükózamint szedett.

A kutatás szerint a glükózamin szedése a kardiovaszkuláris események összkockázatának 15 százalékos csökkenésével volt összefüggésben, a koszorúér-betegség, stroke és kardiovaszkuláris mortalitás pedig 9-22 százalékkal volt alacsonyabb a glükózamint szedő résztvevőknél.

A kedvező hatás azt követően is fennmaradt, hogy a hagyományos kockázati tényezőket - életkor, nem, BMI, etnikum, életmód, étrend, gyógyszerszedés - figyelembe vették. A glükózamin szedése és a koszorúér-betegség alacsonyabb kockázata közötti összefüggés a dohányosoknál még kifejezettebb volt (37%), összehasonlítva azokkal, akik soha nem dohányoztak (12%) vagy már abbahagyták (18%).

Az eredmények hátterében többféle mechanizmus is állhat, pédául a glükózamin rendszeres szedését kapcsolatba hozták a C-reaktív protein szintjének csökkenésével, ami magyarázattal szolgálhat a dohányosok körében észlelt szorosabb összefüggésre, mivel az ő esetükben fokozottabbak a gyulladásos folyamatok és magasabb a CRP-szint. Ezen kívül korábbi adatok arra utalnak, hogy a glükózamin hasonló hatást válthat ki, mint az alacsony szénhidrát-tartalmú étrend, ami szintén a kardiovaszkuláris betegségek alacsonyabb kockázatával van összefüggésben.

 

Forrás: Association of habitual glucosamine use with risk of cardiovascular disease: prospective study in UK Biobank, BMJ (2019). DOI: 10.1136/bmj.l1628 , http://www.bmj.com/content/365/bmj.l1628

 

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek

hirdetés