Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hatékony lehet a glatiramer-acetát a multirezisztens baktériumok ellen

Egy új kutatás eredménye szerint a sclerosis multiplex kezelésére alkalmazott glatiramer-acetát hatásos a gyógyszerrezisztens baktériumok ellen.

hirdetés

A laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy a hatóanyag a Pseudomonas baktériumok 50 százalékát elpusztította cisztikus fibrózisban szenvedő betegektől vett mintákban.

„Rendkívül ígéretesnek tartjuk az eredményeket, mert alátámasztják, hogy a glatiramer-acetát hatékony a Gram-negatív infekciók ellen, ami a pneumonia, cystitis és szeptikus sokk leggyakoribb kiváltó oka, és a terjedő gyógyszerrezisztencia miatt a hatékony kezelési lehetőségek száma folyamatosan csökken, vagy a még hatékony szereket kell olyan nagy dózisban alkalmazni, ami már toxikus a beteg számára“ - mondta a kutatás vezetője.

A kutatási program egy új, nemzetközi projekt része, amelynek célja már engedélyezett gyógyszerek és hatóanyagok más betegségek kezelésében való hatásosságának értékelése.

Kapcsolódó tartalmak

„Az új gyógyszerek kifejlesztése rendkívül költséges és időigényes, körülbelül 10 évig tart a kifejlesztett gyógyszer eljuttatása a betegekhez, és a gyógyszerrezisztens baktériumok elleni küzdelemben nincs ennyi időnk várakozásra. A glatiramer-acetátot már több mint 20 éve alkalmazzuk a sclerosis multiplex terápiájában, biztonságos és nem okoz súlyos mellékhatásokat. Antibakteriális hatása viszont újdonság a számunkra, és lehetővé teszi, hogy hatékonyabb kezelési lehetőséget fejlesszünk ki például cisztás fibrózisban szenvedő betegek számára, akiknél egyébként viszonylag kevés és nem igazán hatékony terápiás opció áll rendelkezésre“ - mondta a kutatás vezetője.

A kutatás ugyanakkor a sclerosis multiplex patomechanizmusát is új megvilágításba helyezi.

„Az eredmények további ismeretekkel szolgálnak számunkra azzal kapcsolatban, hogy a gyógyszer hogyan fejti ki a hatását az SM-betegekben, és arra utalnak, hogy a baktériumok is szerepet játszhatnak a betegség kialakulásában, amit más kutatások is alátámasztanak.

A kutatás eredményei a Scientific Reports című folyóiratban jelentek meg.

Forrás: European Pharmaceutical Review

Ajánlott cikkek

hirdetés