Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hatékonyak lehetnek a HPV ellen egyes daganatellenes szerek

Amerikai kutatók által végzett vizsgálatok eredményei alátámasztják, hogy a daganatellenes hatású vorinostat, belinostat és panobinostat hatásos lehet a humán papillomavírusok különböző típusai által okozott fertőzések kezelésében.

hirdetés

A WHO adatai szerint a HPV-fertőzések 2012-ben világszerte mintegy 266 ezer, méhnyakrák miatti halálesetet okoztak. A HPV-szűrés és a méhnyakrák szűrővizsgálatok eredményeként a fejlett országokban csökkent a halálozási arány, míg a fejlődő országokban a fertőzések száma tovább emelkedik.

A HPV elleni védőoltások hatékonysága magas, de az oltást a szexuális aktivitás előtt kell beadni, mivel a már fennálló fertőzés ellen nem véd. A kutatás vezetője szerint ezért is van szükség a HPV-infekció gyógyítására alkalmas biztonságos, hatékony és olcsó készítményekre.

A humán papillomavírusok által okozott fertőzések patogenezisének feltárását nehezíti, hogy a HPV nem tenyészthető a hagyományos sejtkultúrák segítségével, a kutatóknak ezért új módszert kellett kidolgozniuk. Ennek alapjául a vírus és a gazdaszervezet közötti interakciók több évtizedes tanulmányozása szolgált.

A kutatók felfedezték, hogy a HPV szaporodása az epithelium differenciálódásával van összefüggésben, valamint feltárták, hogy a papillomavírus reaktiválja a gazdaszervezet DNS-replikációját a differenciálódott epithel sejtekben, és ez által a replikációs proteinek és szubsztrátok a vírus DNS amplifikációját segítik.

Kapcsolódó tartalmak

A kutatók feltételezése azt volt, hogy a hiszton-deacetiláz inhibitorok (HDACS-ek) gátolhatják a HPV DNS-ének amplifikációját, mivel megszakítják a kromoszomális DNS replikációt. A kromoszomális replikációhoz szükség van a HDAC-ok működésére, a vorinostat pedig több HDAC működését is gátolja, és ez által megállíthatja a vírus DNS-ének replikációját.

Az újonnan kifejlesztett sejtkultúrák segítségével a kutatók igazolták, hogy a vorinostat hatékonyan gátolja a HPV-18 DNS amplifikációját és a vírus szaporodását, illetve – ami még jelentősebb – a differenciált sejtek egy részében apoptózist indukált. A belinostattal és a panobinostattal végzett vizsgálatok hasonló hatást igazoltak, viszont a vírussal nem fertőzött sejtkultúrák (amelyek nem replikálják a DNS-üket), az inhibitorok jelenlétében is fennmaradtak.

A kutatócsoport azt is megvizsgálta, hogy a vorinostat hogyan befolyásolta a vírusos onkoproteinek szintjét és működését, és feltárták azt a mechanizmust, ami a HPV-18-cal fertőzött sejtkultúrákban az apoptózist kiváltotta. „Ezeknek az eredményeknek az alapján véleményünk szerint a HDAC-inhibitorok ígéretes terápiás lehetőséget nyújthatnak a HPV-infekciók kezelésében” – mondta a kutatás vezetője.

Forrás: Sanjib Banerjee et al, Vorinostat, a pan-HDAC inhibitor, abrogates productive HPV-18 DNA amplification, Proceedings of the National Academy of Sciences (2018). DOI: 10.1073/pnas.1801156115

Fordította: Dr. Kaló Anna

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek

hirdetés