Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Koronavírus - Franciaországban háromezer fölött a halottak száma

Franciaországban 24 óra alatt 418-cal 3024-re emelkedett hétfő estére a koronavírus-fertőzés kórházban meghalt áldozatainak száma, ami az eddigi legjelentősebb napi emelkedést jelenti.

hirdetés

A kormány honlapján közzétett adatok szerint a 44 550 diagnosztizált fertőzött közül csaknem 21 ezret ápolnak kórházban, számuk vasárnap óta 1594-gyel emelkedett. Közülük 5056-an vannak intenzív osztályokon, ez 424-gyel több, mint az előző nap.
Jérome Salomon, a francia egészségügyi minisztérium járványügyi felelőse hétfő esti sajtótájékoztatóján megismételte: ez utóbbi adat, a 24 órás megfigyelésre szoruló súlyos, légúti problémákkal kezelt betegek száma a legfontosabb, mert ez alapján tudják a hatóságok megítélni a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozások hatásait.
A súlyos betegek harmada 60 év alatti, közülük 64-en 30 évnél fiatalabbak.
A tájékoztatás szerint március 1. óta 7924-en gyógyultan távoztak a kórházakból.
A leginkább túlterhelt régió a hétvége óta a Párizs körüli Ile-de-France, ahol a héten várható a járvány tetőzése.
A párizsi kórházakban 954-en vesztették életüket a Covid-19 fertőzésben, és 1792-en fekszenek intenzív osztályokon, ami 124-gyel több mint 24 órával ezelőtt. A fővárosi kórházakban 7698 koronavírusos fertőzöttet kezelnek, ami 597 új beteg felvételét jelenti egy nap alatt.

Kapcsolódó tartalmak

Franciaországban a járvány első gócpontja Elzász-Lotaringában Mulhouse városa volt, ahol hétfő este 3950-en voltak kórházban, közülük 844-en intenzív osztályokon, és a járvány kezdete óta 947-en vesztették életüket a fertőzésben. A régióból a hétvégén több mint 250 súlyos, de stabil állapotban lévő beteget szállítottak el repülővel, helikopterekkel és mentővonatokkal az ország más, kevésbé leterhelt régióiba, valamint németországi kórházakba, s hétfőn is folytatódtak az egészségügyi evakuálások.
A járványügyi szakember kiemelte: napról napra emelkedik a tesztelések száma, jelenleg napi 20 ezer szűrés készül, és "hamarosan" elérhető lesz a szerológiai vizsgálat, azaz a vérvétellel készülő teszt is.
Vasárnap délután érkezett meg Kínából a Franciaországban még mindig hiánycikknek számító egészségügyi maszkból az első nagyobb szállítmány az erre kialakított külön légi hídon, s hétfőn is érkezett egy újabb repülőgép.

A francia kormány a következő 14 hét alatt több mint egymilliárd maszkot importál Kínából, amelyek hetente két nagyobb szállítmányban érkeznek és a lopások elkerülése végett rendőri biztosítással kerülnek el az elosztóhelyekre. A francia kormány számításai szerint az országnak hetente 40 millió maszkra van szüksége a járvány idején, de az ország csak 8 millió gyártására képes.
Bruno Le Maire gazdasági miniszter hétfőn arra emlékeztetett, hogy azok a vállalatok, amelyek a kijárási korlátozások miatt kényszerszabadságra küldött alkalmazottjaiknak igényelték az állam által szavatolt jövedelem-kiegészítést, nem fizethetnek nyereségrészesedést a részvényeseinknek.
Az ellenzéki vádakkal és az orvostársadalom bírálataival szemben hat volt francia egészségügyi miniszter védelmébe vette a kormányt a Le Quotidien du médecin című szakportálon, arra hívva fel a figyelmet, hogy a legnagyobb átláthatóság és széleskörű tájékoztatás mellett a kabinet a tőle telhetően mindent megtesz a Covid-19 fertőzés leküzdésére.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés