Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Koronavírus - Uniós biztos: A járvány nem ért véget, további erőfeszítéseket kell tenni a közegészségügy védelme érdekében

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos pénteken az uniós tagállamok egészségügyi minisztereinek videoértekezletén arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járvány nem ért még véget, továbbra is ébernek kell maradni, folytatni kell a teszteléseket, valamint a fertőzéses esetek nyomon követését a közegészségügyi kockázatok elkerülése érdekében.

hirdetés

A biztos - az Európai Betegség és Járványmegelőzési Központ előrejelzéseire utalva - elmondta, hogy a járvány első hulláma túl van a tetőzésen szinte minden tagállamban, azonban a második szakasz már a következő hetekben megkezdődhet. Fokozott ellenőrzésre van szükség tehát, hogy a tagállami egészségügyi rendszereket ne érje váratlanul a járvány újbóli erőre kapása.

Kapcsolódó tartalmak

Kiriákidész bejelentette azt is, hogy a tagállamok "túlnyomórészt" támogatják az Európai Bizottság azon elképzelését, hogy a testület koronavírus elleni, "hatékonynak tűnő" oltóanyagokat vásárolhasson előzetesen gyógyszeripari vállalatoktól, amelyet, az unió vészhelyzeti, 2,4 milliárd eurós költségvetéséből finanszíroznának. A bizottság a nyílt közbeszerzési pályázatokon kiválasztott gyártóknak a költségek jelentős részét előre kifizetné, azzal a megkötéssel, hogy a termelő biztosítja a megfelelő mennyiséget, amint az oltóanyag rendelkezésre áll. Az előfinanszírozásra azért lenne feltétlenül szükség, mivel a befektetés, nélkül több gyógyszercég nem vállalja a pénzügyi kockázatokat, abban az esetben, ha az oltóanyag mégsem bizonyul hatékonynak.

Hozzátette, hogy a több tagállam - Németország, Franciaország, Olaszország és Hollandia - kétoldalú tárgyalásokat folytat gyógyszercégekkel, ami gyengítheti az unió kezdeményezést.
"Nagyon fontos, hogy ne menjünk két irányba, maradjunk együtt ugyanazon pályán. A vakcinavásárlás nem a versengésről szól, hanem mind a 27 tagállam együttműködésről."- hangsúlyozta.
Európában jelenleg a brit központú AstraZeneca és a GlaxoSmithKline, valamint a franciaországi Sanofi, míg az Egyesült Államokban a Pfizer, a Novavax, és a Johnson & Johnson a legnagyobb gyógyszercégek, amelyek koronavírus elleni oltóanyag-tesztelést folytatnak.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés