Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kutatóintézet: az esetszám növekedésének nagy része a tesztelés kiterjesztésének tulajdonítható Németországban

Nem egyedül a koronavírus-járvány gyorsulására, hanem jelentős részben a tesztelés kiterjesztésére vezethető vissza az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek számának növekedése Németországban - mutatta ki egy hétfőn ismertetett elemzés.

hirdetés

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) a modellszámításokkal végzett elemzését bemutató kutatási jelentésében kiemelte, hogy ugyan kétségtelenül trendforduló ment végbe, a SARS-Cov-2 augusztus közepe óta valóban gyorsabban terjed, mint a megelőző három hónapban, de a új napi esetszámok és az első hullám idéjén regisztrált régi adatok összehasonlítása félrevezető.

A "Korona-fertőződések és a föltáratlan esetek száma: almát hasonlítunk össze körtével?" című kutatásról szóló beszámolóban kifejtették, hogy az utóbbi napok friss adatait szokás párhuzamba állítani a legutóbbi hasonló adatokkal, aminek alapján arra a téves helyzetértékelésre lehet jutni, hogy ugyanannyira súlyos a járványhelyzet, mint az első hullám tetőzése körüli hetekben, március végén, április elején. Az elvégzett tesztek számának és a pozitív leletek arányának alakulása alapján viszont inkább a hullám egy későbbi, enyhébb szakaszához, május elejéhez hasonlítható a jelenlegi helyzet.

Kapcsolódó tartalmak

Rámutattak, hogy az első hullám csúcsának idején hetente átlagosan 400 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, augusztus eleje óta viszont már rendre egymilliónál is több mintát vesznek és elemeznek. A pozitív leletek aránya sokáig ellentétes irányban változott, vagyis meredeken csökkent, az április elején elért 10 százalék körüli szintről 0,5 százalékig süllyedt. Augusztus óta ismét növekedik, és október elején már 1,6 százalékon volt. Ez arra utal, hogy a kiszűrt fertőzések számának emelkedése részben a vírus gyorsabb terjedésének következménye.
Ugyanakkor ha már az első hullám tetőzésekor is annyi tesztet végeztek volna el, mint október elején, nem a 6000 körüli szinten, hanem 16 800 körül lett volna a napi új fertőzések csúcsértéke - áll az ifo beszámolójában.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) hétfőn ismertetett adatai szerint az utóbbi 24 órában 2467 új fertőzöttet regisztráltak, a teszttel igazolt esetek száma így 325 331-re emelkedett. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma hattal nőtt, 9621-re.
A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,37, ami azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 137 embernek adja át a vírust.
Az R egy héttel korábban jóval alacsonyabb, 1,14 volt a közegészségügyi intézet számításai szerint.

Forrás: MTI

Ajánlott cikkek

hirdetés