Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Négy szabálysértő gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza az OGYÉI

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet négy olyan gyógyszertár működési engedélyét vonta vissza, amelyek súlyosan megsértették a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat.

hirdetés

Az OGYÉI tisztigyógyszerészei a csengeri Patika Csenger, a porcsalmai Patika Porcsalma, a rozsályi Erdőhát Gyógyszertár, és a debreceni Sas Patika tevékenységét ellenőrizve azt tapasztalták, hogy a gyógyszerészek nagy mennyiségben vény nélkül adtak ki a betegek számára fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszereket, antibiotikumokat, szteroid gyulladáscsökkentő injekciókat, illetve altatókat. 

A gyógyszerek kiadására vonatkozó jogszabályok megsértése a betegekre nézve súlyos következményekkel járhat. Nem véletlen, hogy bizonyos gyógyszerek csak recept ellenében válthatók ki, hiszen a beteg által szedett egyéb gyógyszerek kölcsönhatásba is léphetnek egymással, illetve a társbetegségek is befolyásolhatják állapotát, emiatt csakis orvosi felügyelettel, orvosi javaslatra az előnyök-kockázatok szigorú mérlegelésével, illetőleg a laborértékek gyakori monitorozása mellett adhatók ki biztonsággal a vényköteles készítmények.

Kapcsolódó tartalmak

Az Észak-Alföld régióban működő gyógyszertárak összesen 20 ezer doboz receptköteles gyógyszert adtak ki vény nélkül, ezért közel 21 millió forint bírságot szabott ki rájuk a hatóság. 

A betegellátás szempontjából a porcsalmai és az rozsályi települések lakói számára okozhat nehézséget a gyógyszertárak működési engedélyének visszavonása. A Porcsalmához legközelebbi gyógyszertár a falutól 3,5 kilométerre lévő Tyukodon található (Ligetszépe Gyógyszertár, 4762 Tyukod, Árpád utca 23.), Rozsály lakosai pedig a 15 kilométerre lévő Jánkmajtison érik el a legközelebbi gyógyszertárat (Megváltó Gyógyszertár, 4741 Jánkmajtis, Kossuth utca 21.). Az OGYÉI az engedélyek visszavonásával egyidőben tájékoztatta a gyógyszertárak nélkül maradt Porcsalma és Rozsály települések polgármestereit a határozat tartalmáról, egyúttal jelezte, partner abban, hogy mielőbb megoldást találjanak arra, hogy a település lakosai a korábban megszokott közelségben tudjanak gyógyszerhez jutni. Ahhoz, hogy újra nyithasson gyógyszertár e településeken vagy a helyi önkormányzatnak, vagy egy, a közelben lévő patikának kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fordulnia. Előbbi esetben a hatóság közforgalmú gyógyszertár létesítési pályázatot ír ki, utóbbi esetben pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt. Csenger és Debrecen az intézkedés hatására nem marad gyógyszertár nélkül, így az ellátásban ezeken a helyeken nem kell nehézséggel számolni. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan vizsgálva a hazai gyógyszerek működését az elmúlt három évben hét gyógyszertár engedélyét vonta vissza, és a jövőben is minden szükséges lépést megtesz a betegek biztonsága és a gyógyszertárak szabályos működése érdekében. Az érintett gyógyszertárak az OGYÉI határozata ellen felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be az illetékes bíróságon.

Forrás: OGYÉI

Ajánlott cikkek

hirdetés