Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kutatók új módszert fedeztek fel antibiotikumok kifejlesztésére

Angliai kutatók egy véletlennek köszönhető felfedezés által valószínűleg rábukkantak az antibiotikum rezisztencia megoldására.

hirdetés

Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy évtizedekkel vagyunk lemaradva a szuperbaktériumokkal szemben vívott küzdelemben, mivel a természetes előfordulású antibiotikumokat már kiaknázta az emberiség, az újak kifejlesztése pedig rendkívül idő- és pénzigényes.

A salfordi egyetem kutatói viszont úgy tűnik, hogy rátaláltak a továbblépés egy egyszerű útjára, annak ellenére, hogy nem is antibiotikumok fejlesztésén dolgoztak. A kutatók már ki is fejlesztettek több új antibiotikumot, amelyek között a hagyományos szerekhez hasonló hatékonyságú molekulák is vannak.

„Ahhoz hasonlóan, ahogy Alexander Fleming, mi sem antibiotikumok után kutattunk, hanem olyan új vegyületeket kerestünk, amelyek hatékonyak lehetnek a daganat őssejtekkel szemben” – mondta Dr. Lisanti, a Biomedical Research Centre vezetője.

„Úgy tűnik, hogy véletlenül felfedeztünk egy szisztematikus módszert, ami alkalmas új antibiotikumok kifejlesztésére, egyszerű, olcsó és nagy jelentőségű lehet a szuperbaktériumok elleni harcban.”

A salfordi kutatócsoport egyébként a daganat őssejtek vizsgálatára specializálódott, olyan módszereket keresnek, amelyek segítségével gátolható a mitokondriális energiatermelés, és így a tumorok növekedéséhez szükséges üzemanyag-ellátás megszüntethető.

A kutatók azon dolgoztak, hogy feltárják, hogy bizonyos antibiotikumok hogyan képesek ilyen gátló hatás kifejteni a mitokondriumban, és a molekulák közötti keresés során fordították a figyelmüket olyan vegyületekre, amelyek antibiotikumként alkalmazhatóak lehetnek.

Kapcsolódó tartalmak

„A mitokondriumok és baktériumok között sok a hasonlóság, így arra a következtetésre jutottunk, hogy ha a mitokondriumot gátló mechanizmust azonosítunk, akkor az baktericid hatású is lesz. Vagyis ezek az új daganatellenes szerek tulajdonképpen antibiotikumként is hatásosak lehetnek.”

A kutatócsoport 45 ezer vegyületet vizsgált meg a mitokondriális riboszóma háromdimenziós struktúrájának felhasználásával, amit először a Nobel-díjas cambridge-i tudós, Venki Ramakrishnan azonosított.

800 olyan kis molekulát sikerült azonosítaniuk, amelyek a szerkezeti sajátosságaik alapján képesek lehetnek a mitokondriumok működésének gátlására, majd ezt leszűkítették a 10 legígéretesebb molekulára. Az eredmények azt támasztják alá, hogy ezek a szintetikus vegyületek a leggyakrabban előforduló baktériumok öt fajtáját gátolták, így a Streptococcus, Pseudomonas, E. coli és a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) fajokat, emellett elpusztították a Candida albicanst is.

Az új antibiotikumokat mitoriboszcineknek nevezik, mivel célpontjuk a humán daganatos sejtekben található mitokondriális riboszóma. A mitoriboszcinek legalább olyan hatékonyak, mint a hagyományos antibiotikumok, sőt azoknál jobb hatásossággal is rendelkezhetnek.

A kutatás eredményei az Oncotarget folyóiratban fognak megjelenni.

(Mitoriboscins: Mitochondrial-based therapeutics targeting cancer stem cells (CSCs), bacteria and pathogenic yeast. Oncotarget. DOI: 10.18632/oncotarget.19084)

Forrás: Medical Xpress

Ajánlott cikkek

hirdetés