Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Kutatók a depresszió három altípusát azonosították

A WHO adatai szerint világszerte mintegy 300 millió ember szenved depresszióban, és ez a szám folyamatosan emelkedik. A betegség okát viszont továbbra sem sikerült feltárni, és a betegek jelentős részénél a gyógyszeres terápia sem elég hatékony.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Egy új kutatás során japán tudósoknak első alkalommal sikerült a depresszió három altípusát azonosítaniuk. A kutatók azt találták, hogy a három altípus közül az egyik nem reagál a depresszióra leggyakrabban felírt SSRI-kezelésre. A kutatás eredményei a Scientific Reports folyóiratban jelentek meg.

A kutatás vezetője szerint már régóta sejthető volt, hogy a depressziónak léteznek különböző típusai, és ezek befolyásolják a gyógyszeres terápia hatásosságát, de ezzel kapcsolatban nem volt átfogó szakmai konszenzus.

A tanulmány során a kutatók 134 alany klinikai, biológiai és kórtörténettel kapcsolatos adatait gyűjtötték össze kérdőívek és vérvizsgálatok segítségével. A résztvevőket kikérdezték az alvási szokásaikról és mentális állapotukról, majd az agy különböző részeinek aktivitásáról MRI-felvételt készítettek. „Ez az első olyan kutatás, amely a betegek kórelőzménye és MRI adatok alapján azonosította a depresszió altípusait” – mondta a professzor. A kutatás vezetője a nagy mennyiségű adat feldolgozásához egy új statisztikai módszert is kifejlesztett. A kutatók végül két tényező segítségével három altípust különböztettek meg: az egyik tényező a funkcionális konnektivitási mintáknak az agy különböző részei közötti szinkronizációja volt, a másik pedig a gyermekkori traumák. A fokozott mértékű funkcionális konnektivitás és gyermekkori trauma együttes előfordulása esetén az SSRI-kezelésre nem reagáló depresszió altípust azonosították, a másik két altípusban viszont a betegek jól reagáltak az SSRI-kre.

Kapcsolódó tartalmak

Az új kutatási eredmények nem csupán a depresszió altípusainak azonosításához járultak hozzá, de új kiváltó okokat is feltártak, és új terápiás eljárások kidolgozásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

Fordította: Dr. Kaló Anna

Tomoki Tokuda et al. Identification of depression subtypes and relevant brain regions using a data-driven approach, Scientific Reports (2018). DOI: 10.1038/s41598-018-32521-z

Referencia:

MedicalExpress

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés