Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Meglepő felfedezést tettek kutatók egy régi védőoltással kapcsolatban

Egy csaknem 100 éve forgalomban lévő védőoltásról meglepő tulajdonságot tárt fel egy új kutatás: nem csak az oltás hatásosságát igazolta, hanem azt is, hogy a vakcina még annál is több patogénnel szemben javítja az immunválasz hatékonyságát, mint azt korábban gondolták.

hirdetés

A BCG-oltást 1921 óta alkalmazzák tbc elleni vakcinációra. A wellingtoni egyetem kutatói több mint 1300 olyan indonéziai résztvevő bevonásával végeztek vizsgálatot, akik tbc-s beteggel élnek egy háztartásban, és azt találták, hogy a BCG-oltás hatékonyabb és hosszabb ideig tartó védelmet niztosít, mint ahogyan ezt eddig hitték.

„Azt is felfedeztük, hogy a védőhatás összefüggésben volt különböző patogén baktréiumokra adott veleszületett immunválasz jobb hatékonyságával, ami arra utal, hogy a BCG-oltás a vakcináknál ismert hagyományos mechanizmuson túl is fokozza a veleszületett immunsejtek aktivitását” – mondta a kutatás vezetője.

Dr. Verrall kiemelte, hogy az új kutatás célja annak feltárása volt, hogy miért nem fertőződnek meg bizonyos személyek tuberkulózissal, miután ki voltak téve a patogénnek. A korábbi BCG-oltás, akár több évtizeddel korábban beadott is, fontos protektív tényezőnek bizonyult.

„A BCG-oltás világszerte a legszélesebb körben alkalmazott védőoltás, a hatásmechanizmusát azonban mégsem ismerjük pontosan” – tette hozzá Dr. Verrall.

Kapcsolódó tartalmak

„A kutatási eredményeink szerint a BCG-vakcinának a veleszületett immunrendszerre kifejtett hatása összhangban van azokkal a tapasztalatokkal, miszerint az oltás előnyei meghaladják a tbc-vel szembeni védelmet. Ezek az immunrendszeri hatások rendkívül érdekesek és további kutatásokat tesznek szükségessé.”

A kutatócsoport hamarosan elkezd egy új vizsgálatot annak értékelésére, hogy a BCG-oltás hatására módosul-e a veleszületett immunsejtek DNS-e.

„A BCG-oltás hatásmechanizmusának pontosabb megértése segíthet új, még hatékonyabb és még biztonságosabb védőoltások kifejlesztésében. A kutatási eredményeink alátámasztják, hogy a fertőzéssel szemben ellenálló személyek valóban immunissá váltak és nem a véletlennek köszönhető, hogy nem fertőződtek meg.”

Forrás: Ayesha J Verrall et al. Early Clearance of Mycobacterium tuberculosis: The INFECT Case Contact Cohort Study in Indonesia, The Journal of Infectious Diseases (2019). DOI: 10.1093/infdis/jiz168

Fordította: Dr. Kaló Anna

Forrás: MedicalExpress

Ajánlott cikkek

hirdetés