Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Őssejtekből előállított neuronokkal javítható lehet az epilepsziás betegek állapota

Az Egyesült Államokban a népesség 1,2%-a, azaz 3,4 millió ember szenved aktív epilepsziában. Bár a betegek többsége reagál a gyógyszeres kezelésre, de az epilepsziás betegek 20-40 százalékánál több antiepileptikum kipróbálása után is jelentkeznek görcsrohamok.

hirdetés

Ha a gyógyszerek hatásosak, akkor is fennáll a veszélye, hogy a betegnél kognitív zavarok vagy memóriaromlás alakul ki, ami valószínűleg a görcsrohamok és az azok kezelésére szolgáló gyógyszerek együttes hatásának eredménye.

A texasi orvostudományi egyetem kutatócsoportja az epilepszia jobb kezelési lehetőségeinek kifejlesztésén dolgozik, és legújabb eredményeiket a napokban tették közzé a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) folyóiratban.

Az elmúlt évtizedben a kutatók feltárták, hogyan lehet indukált pluripotens őssejteket előállítani egyszerű sejtekből, mint például bőrsejtekből. Ezekből az őssejtekből ez után gyakorlatilag bármilyen sejttípus előállítható, beleértve a GABAerg neuronokat.

„A kísérlet során indukált humán pluripotens őssejtekből származó GABAerg progenitor sejteket ültettünk be a hippocampusba korai temporalis lebeny epilepszia állatmodelljében. A hippocampus az agynak az a része, amely az epilepsziás görcsrohamok kiindulási pontja, de fontos szerepe van a tanulásban, a memória működésében és a hangulat szabályozásában. A kísérlet rendkívül hatékonyan gátolta a görcsrohamok kialakulását, és az epilepszia krónikus fázisában javította a kognitív működést is” – mondta el a kutatás vezetője.

A további kísérletek igazolták, hogy a beültetett humán neuronok és a gazdaszervezet idegsejtjei között szinapszisok alakultak ki. „Ezek a neuronok pozitív eredményt adtak GABA és más markerek jelenlétére is, amelyek a gátló interneuronok speciális alosztályaira jellemzőek, és pontosan ez volt a kutatásunk célja. Egy másik fontos eredménye az, hogy a transzplantált GABAerg neuronok közvetlenül részt vettek a görcsrohamok kontrollálásában, mivel a beültetett idegsejtek elnémítása a rohamok gyakoriságának növekedését eredményezte.”

Kapcsolódó tartalmak

A texasi Regeneratív Medicina Intézet igazgatója szerint ezek az új eredmények rendkívüli előrelépést jelentenek az egyébként gyógyíthatatlan agyi rendellenességek kezelésében, és különösen lényeges, hogy a transzplantált sejtek származhatnak a betegtől. „Ez a beavatkozás, az autológ transzplantáció betegspecifikus, vagyis nem áll fenn a kilökődés veszélye, és a betegnek nem kell kilökődést gátló gyógyszereket szednie.”

„Még nagyon sok további kísérletre van szükség ahhoz, hogy a betegeknél biztonságosan alkalmazható legyen ez az új terápia, de az új eredmények világosan mutatják az utat, amelyen haladva megvalósulhat az epilepszia gyógymódjának kifejlesztése, sőt más neurológiai betegségek, a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór gyógyítása is elérhető közelségbe kerülhet.”

A kutatás vezetője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket a vizsgálatokat status epilepticust kiváltó elsődleges agysérülést követően végezték, ezért további kísérletekre van szükség krónikus epilepsziában, különös tekintettel a gyógyszerrezisztens formára. „Jelenleg a gyógyszerrezisztens epilepszia kezelésére nincsen hatékony terápia, pedig ez egy súlyos betegség, ami gyakran depresszióval és memóriazavarokkal jár együtt, illetve a halálozási aránya 5-10-szerese az átlagnak. Az eredményeink ugyanakkor biztatóak azzal kapcsolatban, hogy az indukált pluripotens őssejtekből generált GABAerg sejtterápiával tartós rohamkontroll érhető el, és az epilepsziát kísérő társbetegségek gyakorisága is csökkenthető lehet.

 

Forrás: Dinesh Upadhya, Bharathi Hattiangady, Olagide W. Castro, Bing Shuai, Maheedhar Kodali, Sahithi Attaluri, Adrian Bates, Yi Dong, Su-Chun Zhang, Darwin J. Prockop, Ashok K. Shetty. Human induced pluripotent stem cell-derived MGE cell grafting after status epilepticus attenuates chronic epilepsy and comorbidities via synaptic integration. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2018; 201814185 DOI: 10.1073/pnas.1814185115

Fordította: Dr. Kaló Anna

Forrás: ScienceDaily

Ajánlott cikkek

hirdetés