Néhány funkció mobilon nem elérhető!

Töltse le a teljes funkcionalitású PHARMINDEX Mobil alkalmazást Andoridra és iOS-re.

Előfizetek!
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Széles körben elérhető antibiotikumok lehetnek hatásosak az MRSA ellen

A cambridge-i egyetem és a Wellcome Sanger Intézet kutatói feltárták, hogy bizonyos MRSA-fertőzések legyőzhetőek lehetnek olyan antiibotikumok segítségével, amelyek széles körben elérhetőek.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

A penicillin felfedezése óta az antibiotikumok alkalmazása forradalmasította a fertőzések terápiáját és több millió beteg életét mentette meg. Az antibiotikumok széles körű – és sokszor helytelen - alkalmazása azonban antibiotikum-rezisztencia kialakulásához vezetett. Mivel kevés új antibiotikum van fejlesztési fázisban, a rezisztencia a modern orvoslás számára már a közeljövőben komoly fenyegetést jelenthet. Napjainkban világszerte 700 ezer ember hal meg évente antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében, közülük több mint 30 ezer Európában. Ha nem történik változás, becslések szerint ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet, a világ vezető halálokai közé emelve az antibiotikum-rezisztenciát.

Az antibiotikumok klinikailag egyik legjelentősebb és legszélesebb körben alkalmazott csoportja a penicillineket és penicillinszármazékokat magába foglaló család. A penicillin-rezisztencia első formája akkor alakult ki, amikor bizonyos baktériumok elkezdték termelni a béta-laktamáz enzimet, ami lebontja a penicillint. Ennek leküzdésére a gyártók kifejlesztették a meticillint, ami a béta-laktamázzal szemben rezisztens. Bizonyos baktériumok a meticillinnel szemben is kialakítottak rezisztenciát, így fejlődött ki az MRSA, a meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus, amely ma már súlyos problémát jelent kórházi és közösségben szerzett fertőzések tekintetében.

Egy korábbi kutatás során a cambridge-i kutatók azonosítottak egy olyan MRSA izolátumot, amely penicillinérzékenységet mutatott. A Nature Microbiology folyóiratban közzétett új kutatás során angol, dán, német, portugál és amerikai kutatók genomszekvenálás segítségével azonosították azokat a géneket, amelyek expressziójnak eredményeként az MRSA érzékennyé válik a penicillin és klavulánsav kombinációval szemben. A kutatók több ilyen mutációt azonosítottak a 2a penicillinkötő proteint (PBP2a) kódoló génekben.

Kapcsolódó tartalmak

A PBP2a kulcsfontosságú az MRSA törzsek számára, mivel lehetővé teszi, hogy a baktériumok penicillin jelenlétében is szaporodni tudjanak. A felfedezett mutációk közül kettő lecsökkentette a PBP2a expresszióját, másik két mutáció pedig fokozta a penicillin PBP2a-hoz való kötődését klavulánsav jelenlétében. A mutációk hatása összességében azt jelenti, hogy a penicillin és klavulánsav kombinációjával leküzdhető lehet a penicillinrezisztencia az MRSA törzsek egy részénél.

A kutatás vezetője szerint az új eredmények alátámasztják a genomszekvenálás fontosságát: a DNS-szekvenálás eredményeinek és a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek kombinálásával más olyan hatóanyagok is azonosíthatóak lehetnek, amelyek áttörést hozhatnak az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.

Forrás: Genomic identification of cryptic susceptibility to penicillins and β-lactamase inhibitors in methicillin-resistant Staphylococcus aureus, Nature Microbiology (2019). DOI: 10.1038/s41564-019-0471-0 , https://www.nature.com/articles/s41564-019-0471-0

Fordította: Dr. Kaló Anna

Referencia:

phys.org

Címkék

Az alábbi címkék egyikére kattintva további híreket, cikkeket, tanulmányokat olvashat a témában.

Ajánlott cikkek

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés