Új gyorsteszt a tuberkulózis diagnosztizálására

Amerikai kutatók kifejlesztették az első tuberkulózis gyorstesztet, amely alkalmas az aktív tbc-fertőzés diagnosztizálására és a betegség súlyosságának meghatározására is.

hirdetés

Az Arizona State University's Biodesign Institute, a Houston Methodist Research Institute és több más intézet kutatói a nanomedicina lehetőségeit használták ki a teszt kifejlesztése során.

„A tbc kimutatására jelenleg a köpet- és vérvizsgálat, az invazív tüdő- és nyirokcsomó biopszia vagy lumbalpunctio áll rendelkezésre” – mondta a kutatás vezetője, a Virginia G. Piper Center Perszonalizált Diagnosztika központjának munkatársa.

„Az eredmények viszont sokszor sajnos álnegatívak és a vizsgálatok további hátránya, hogy több napig vagy akár hetekig is várni kell az eredményekre.”

A nemzetközi szinten tbc-gondozásra és -prevencióra költött 6,6 milliárd dollár ellenére a tuberkulózis ma is jelentős közegészségügyi kockázatot jelent, különösen a fejlődő országokban és a HIV-fertőzöttek körében.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a tbc akár évtizedekig is lappanghat a fertőzött személyek tüdőszövetében, majd hirtelen aktiválódva megfertőzi a beteg környezetében élőket. A WHO becslései szerint jelenleg a Föld népességének egyharmadánál állhat fenn ilyen lappangó tbc-fertőzés.

A WHO legfrissebb jelentése szerint minden évben 10 millió embernél alakul ki tbc-megbetegedés, ami közel 2 millió halálesetet eredményez. 2000 és 2015 között a tbc elleni kezelés csaknem 50 millió halálesetet előzött meg, de a tbc továbbra is világjárványnak minősül, mivel nincs ellene védőoltás, fokozódik a gyógyszerrezisztens törzsek terjedése és a rendelkezésre álló diagnosztikai tesztek eredményessége is korlátozott.

A WHO és más közegészségügyi hatóságok is elismerték, hogy a betegség legyőzésének fő akadálya a tbc-fertőzés gyors és megbízható szűrési módszerének a hiánya.

A kutatók által most kifejlesztett új tbc-teszt nem csak jobb eredményt szolgáltat, mint a többi forgalomban lévő teszt, de időben is sokkal gyorsabb, csak néhány órát vesz igénybe az elvégzése. Ez azért kritikus fontosságú, mert a hatékony tbc-kontrollhoz szükséges az, hogy a betegek a lehető leghamarabb elkezdjék a tbc-ellenes kezelést, és ez által csökkenjen a fertőzés terjedésének a kockázata.

A gyorstesztnek fontos szerepe lehet a tbc-ellenes kezelés hatásosságának értékelésében is, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a gyógyszerrezisztens tbc-törzsek terjedésének csökkentéséhez.

A kutatócsoport által kifejlesztett NanoDisk-MS assay számottevően javíthatja a tbc diagnosztizálását és kezelését, mivel ez az első olyan teszt, ami az aktív tbc-fertőzés súlyosságát is képes meghatározni. Ezt két olyan fehérje (CFP-10 és ESAT-6) mennyiségének mérésén keresztül oldották meg, amelyeket a tbc baktérium csak a fertőzés aktív szakaszában termel.

A jelenleg elérhető tbc-tesztek hatékonysága sok esetben romlott HIV-pozitív betegek vagy a tüdőn kívüli szövetekben található tbc-fertőzés esetén, és ilyen esetekben biopsziát kellett végezni. A NanoDisk-MS assay viszont ugyanolyan pontossággal (körülbelül 92%) mutatja ki a tüdőben és a tüdőn kívül található tbc-t, függetlenül a beteg HIV-státuszától.

A kutatók szerint a tbc gyorsteszt kifejlesztése során alkalmazott stratégia más fertőző betegségek diagnosztizálására is adaptálható lehet, így ez irányban is terveznek további kutatásokat, amellett, hogy az új gyorsteszt klinikai alkalmazásának engedélyeztetésén dolgoznak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Drug Discovery & Development

Ajánlott cikkek