Címke: tbc

Koronavírus - WHO: nincs bizonyíték arra, hogy a BCG-oltás védettséget adna a járvánnyal szemben

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy a tuberkulózis ellen gyermekkorban beadott védőoltás (BCG) megvédené az embereket a Covid-19 nevű vírussal szemben - olvasható kedden a szakosított ENSZ-szervezet honlapján.

Megjelenés: 2020. 04. 14.
Tovább

Magyarországon a tbc ritka betegségnek számít

Évről évre csökken Magyarországon a tuberkulózisos (tbc-s) betegek száma - mondta az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója a tbc elleni küzdelem világnapja alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón, Budapesten.

Megjelenés: 2018. 03. 22.
Tovább

Kettős csapással a tuberkulózis ellen

A potenciálisan életveszélyes tuberkulózis fertőzések elleni új kezelési stratégiák kidolgozásának újabb lépéseként a müncheni Műszaki Egyetem, a Harvard University és a texasi A&M Egyetem kutatócsoportjai felfedeztek egy új terápiás lehetőséget.

Megjelenés: 2018. 01. 03.
Tovább

Hetvenöt éves évfordulóját ünnepelte a Pulmonológiai Klinika

Egész napos továbbképzéssel ünnepelte fennállásának 75 éves évfordulóját a Pulmonológiai Klinika. Az ország első Tüdőgyógyászati Tanszékét a klinika jelenlegi épületében hozták létre 1942-ben, akkoriban még elsősorban a TBC elleni küzdelem jegyében.

Megjelenés: 2017. 12. 07.
Tovább

Gyomorsav-csökkentő hatóanyag lehet az új tbc-ellenes szer

Egy új kutatás szerint a gyomorégés, gasztritisz és gyomorfekély kezelésére széles körben alkalmazott gyógyszer hatásos lehet a tuberkulózist okozó baktérium ellen.

Megjelenés: 2017. 11. 28.
Tovább

Új gyorsteszt a tuberkulózis diagnosztizálására

Amerikai kutatók kifejlesztették az első tuberkulózis gyorstesztet, amely alkalmas az aktív tbc-fertőzés diagnosztizálására és a betegség súlyosságának meghatározására is.

Megjelenés: 2017. 07. 21.
Tovább

Új irányelvet adott ki a WHO a gyógyszerrezisztens tuberkulózis kezeléséről

Az új nemzetközi irányelvek célja az, hogy felére csökkentse a gyógyszerrezisztens (MDR) tbc kezelésének időtartamát és költségeit. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a jelenleg csaknem két évig tartó kezelés időtartama lecsökkenthető kilenc hónapra.

Megjelenés: 2016. 12. 27.
Tovább