Új irányelvet adott ki a WHO a gyógyszerrezisztens tuberkulózis kezeléséről

Az új nemzetközi irányelvek célja az, hogy felére csökkentse a gyógyszerrezisztens (MDR) tbc kezelésének időtartamát és költségeit. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján a jelenleg csaknem két évig tartó kezelés időtartama lecsökkenthető kilenc hónapra.

A hosszú kezelési idő nagy megterhelést jelent a betegeknek, akik emiatt gyakran nem is fejezik be a terápiát. A szakemberek az új irányelvek mielőbbi bevezetését sürgetik.

A hagyományos kezelés során több ezer tablettára és napi rendszerességű injekciókra van szükség. A leggyakoribb mellékhatás a süketség. A gyógyulási arány csak 50 százalékos, főként amiatt, mert a betegek abbahagyják a terápiát, ami pedig tovább rontja a rezisztenciával kapcsolatos problémákat.

A WHO új, gyorsabb tbc-tesztek bevezetését is javasolja, amelyek két napon belül kimutatják a fertőzést - szemben a jelenlegi három hónapos várakozási idővel.

Az új irányelveknek fontos szerepet szánnak a betegség felszámolásában. A tbc-s esetek körülbelül 5 százaléka rezisztens a két leghatékonyabb gyógyszerrel szemben. Ez világszerte 480 000 megbetegedést és 190 000 halálozást jelent évente. Sok beteget nem is diagnosztizálnak.

A rövidebb kezelés kevesebb mint 1000 dollárba kerül betegenként, összehasonlítva a hagyományos terápiával, amely során csak a gyógyszerek költsége eléri a 2400 dollárt.

A WHO döntését elsősorban Indiában és kilenc afrikai országban tapasztalt körülmények befolyásolták.

A rövidebb kezelési rend már engedélyezett és korábban lepra kezelésére használt gyógyszereket alkalmaz módosított adagolással. A következő lépés a gyógyszerek elegendő mennyiségben való gyártásának biztosítása, bár a szakértők szerint előfordulhatnak átmeneti készlethiányok.

A WHO egyik, Üzbegisztánban dolgozó munkatársa szerint az új kezelés áttörést jelenthet a betegek életében, mivel jelenleg sok szülő például nem kezelteti a gyermekét a terápia hosszú időtartama miatt.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Ajánlott cikkek