Védőfelszerelés nélkül gondoztak koronavírusos beteget a János Kórházban

A beteggel kapcsolatba került ápolók és orvosok nem kaptak megfelelő védőfelszerelést, azóta egyiküket sem tesztelték, és továbbra is beosztják őket munkavégzésre.

A kormány csütörtöki koronavírusról szóló sajtótájékoztatóján beszámoltak egy betegről, akiről reggel derült ki, hogy koronavírussal fertőzött, és korábban a János Kórházban kezelték. A sajtótájékoztatót tartó illetékesek nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a János Kórház dolgozói megfelelő védőfelszerelést kaptak-e, illetve hogy tesztelték-e őket.  "Még most is folyik a kontaktkutatás" - ennyit mondott az RTL kérdésére Müller Cecília tisztifőorvos, számol be róla a 444.hu.

A beteg szombat este jelentkezett a kormány által működtetett zöld számon, mert napok óta lázas volt. A tünetei alapján egy koronavírus-gyanús esetekre rendszeresített mentőt küldtek, bevitték a Szent László Kórház koronacentrumába. Ott hosszabb időt töltött közös váróhelyiségben iráni állampolgárságú betegekkel. Arra jutottak a protokoll alapján, hogy valószínűleg nem koronavírusos, mert nem járt külföldön, és nem volt kapcsolatban gyaníthatóan vírusos személyekkel. Tesztet nem végeztek el rajta. Még az éjszaka a lakhelye szerint területileg illetékes János Kórházba küldték.

A lapnak sikerült beszélnie a beteggel kapcsolatba került dolgozókkal a János Kórházból, akik elmondták: ott külön szobába helyezték el ugyan, de semmilyen speciális, a koronavírus terjedését megakadályozó felszerelés alkalmazására nem volt mód, a kórház ugyanis ilyenekkel nem rendelkezik. A beteget szombat éjszakától csütörtök reggelig ápolták megfelelő védőruházat nélkül. 

Kedden a János Kórházban megállapították, hogy a betegnek a magas láza mellett tüdőgyulladása is van. A Szent László Kórház szerdán eljuttatott egy darab tesztet a János Kórháznak. A teszt elvégzéshez szükséges mintát már védőfelszerelésben vehette le a betegtől a nővér, de ez volt az egyetlen alkalom szombat éjjeltől kezdve, hogy megfelelő védőfelszerelésben közelíthettek a kórház dolgozói a beteghez.
 
Csütörtök reggelre a teszt alapján kiderült, hogy a beteg koronavírusos. Hamarosan visszaszállították a Szent László Kórházba. A János Kórház érintett, 14-es épületében (III-as belgyógyászati- és kardiológiai osztály) délután 14.30-ig zavartalanul zajlott a betegfelvétel. Ekkor zárlatot rendeltek el.
 
A beteggel szombat éjjeltől csütörtök reggelig kapcsolatba került kb. 10-15 ápoló és orvos semmilyen hivatalos értesítést nem kapott azóta, sem a saját intézményüktől, sem más hatóságtól. Nem vizsgálták hivatalosan, hogy kik kerültek kapcsolatba a beteggel. Az ápolókon és az orvosokon kívül a technikai személyzet tagjai, gyakorlaton lévő ápolótanulók is jártak az osztályon, őket sem értesítette senki semmiről.
 
A beteggel kapcsolatba került kórházi dolgozókat nem tesztelték. Az igényüket a kórház vezetői azzal hárították el, hogy nem valószínű, hogy 15 percig vagy ennél tovább voltak a közelében, és ezért nem kaphat az intézmény további teszteket.
 
Ugyanakkor a csütörtök délutáni műszakot vivő kórházi dolgozókat este nem engedték haza, hanem egyelőre az épületben kell maradniuk, bár nem tudják, hogy meddig. A többi, a beteggel szintén kapcsolatba lépett dolgozót viszont rendes beosztás szerint továbbra is várják dolgozni, van akit péntek reggelre, van akit csak szombatra. Ők azonban a legutóbbi fejlemények alapján már nem lehetnek biztosak abban, hogy ha egyszer visszamennek, akkor haza is mehetnek majd. Azt az igényüket, hogy házikaranténban otthon maradjanak, határozottan visszautasították.
 
A dolgozók elkeseredettek, és értetlenül állnak a helyzet előtt. A 444.hu kereste a kórházat, valamint a vírussal kapcsolatos tájékoztatásban illetékes belügyminisztériumi csoportot, várnak a válaszokra.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: 444.hu

Ajánlott cikkek