A szubklinikus hypothyreosis rontja a szívelégtelenségben szenvedő betegek kilátásait

Egy új kutatás eredményei szerint azoknál a súlyosabb szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, akiknél magasabb a TSH és T4 pajzsmirigy hormonok szintje és alacsonyabb a T3 szint, nagyobb a valószínűsége a pitvarfibrilláció kialakulásának.

hirdetés

„Az eredményeink azt jelzik, hogy a szubklinikus hypothyreosis, vagyis a pajzsmirigy-működés enyhe csökkenése összefüggésben van a szívtranszplantáció vagy elhalálozás nagyobb valószínűségével, illetve növeli annak a kockázatát, hogy a beteg szívműködést támogató mechanikus eszközökre szorul” – mondta a kutatás vezetője, a pennsylvaniai egyetem endokrinológusa.

„Azt is bizonyítottuk, hogy a pajzsmirigy-működés értékelésére rutinszerűen elvégzett vérvizsgálatok, mint a TSH, tiroxin és trijódtironin szintek mérése, összefüggésben vannak a szívelégtelenség súlyosságával” – tette hozzá Dr. Kannan.

A pajzsmirigyzavarok és a súlyos kardiovaszkuláris kimenetel közötti összefüggések feltárása érdekében a kutatók 1382 beteget vizsgáltak meg, akiknél mérsékelt-előrehaladott szívelégtelenség állt fenn. A vizsgálati alanyok átlagéletkora 57 év volt és 35 százalékuk volt nő. A betegek többsége a NYHA II (46%) vagy III (32%) súlyosságú szívelégtelenségben szenvedett, 11 százalékuk szedett amiodaront és 13 százalékuk levothyroxint. Összességében a betegek kevesebb mint 1 százaléka volt egyértelműen hypothyreosisos, 6 százaléknál állt fenn szubklinikus hypothyreosis, 88 százalék volt euthyroid, 5 százaléknál állt fenn  szubklinikus hyperthyreosis és 1 százalék volt egyértelműen hyperthyreosisos.

Az adatok elemzését követően a kutatók azt találták, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél a magasabb TSH, magasabb szabad T4 és alacsonyabb T3 koncentrációk súlyosabb szívpanaszokkal voltak összefüggésben, míg a pitvarfibrilláció csak a szabad T4 szinttel volt kapcsolatban. A szubklinikus hypothyreosis (TSH 7,0 mIU/l vagy afölött) összefüggést mutatott a rosszabb halálozási arányokkal.

„Az Egyesült Államokban a szívelégtelenség a hospitalizációk egyik fő oka, és amikor a betegség nem kezelhető gyógyszeresen, szívátültetésre lehet szükség vagy a beteg életébe kerül” – hívta fel a figyelmet Dr. Kannan. „További vizsgálatokra van szükség, hogy szívelégtelenségben és pajzsmirigyműködési zavarban szenvedő betegeknél értékeljük a pajzsmirigyhormon-pótló terápia előnyeit és kockázatait.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Eurekalert

Ajánlott cikkek