További cikkek a Kardiológia rovatból

Azonnali eredményt szolgáltató szívinfarktus-tesztet dolgoztak ki kutatók

Angol kutatók kifejlesztettek egy vérvizsgálatot, amelynek segítségével 20 perc alatt kizárható vagy igazolható a szívinfarktus diagnózisa.

hirdetés

A londoni King's College kutatócsoportja már kipróbálta az új cMyC nevű tesztet, amit akár öt éven belül be is vezethetnek Angliában. A kutatók szerint az új vérvizsgálattal évente több millió fonttal csökkenthető lehet a kórházak kiadása az által, hogy csökkenhet a fekvőbetegek száma és a hospitalizáció időtartama.

Jelenleg a mellkasi fájdalmat tapasztaló, de szabályos elektrokardiogrammú betegeknél a troponin-szint meghatározása a legáltalánosabb vérvizsgálat, de ezt a tesztet három órával később meg kell ismételni, hogy a szívizomkárosodás igazolható legyen.

Több kutatás szerint a cMyC (kardiális miozinkötő protein C) szintje a vérben gyorsabban és nagyobb mértékben emelkedik egy szívinfarktus után, mint a troponin szintje, ami azt jelenti, hogy ez az új vérvizsgálat alkalmas lehet a betegek nagyobb arányánál az infarktus azonnali kizárására. A kutatás eredményei a Circulation folyóiratban jelentek meg.

A kutatók mintegy 2000, mellkasi fájdalommal hospitalizált betegnél végezték el a cMyC vérvizsgálatot svájci, olaszországi és spanyolországi kórházakban.

Az új teszt sokkal hatékonyabb volt a diagnózis felállításában, illetve kizárásában a mellkasi fájdalom jelentkezését követő három órán belül.

A kutatás egyik vezetője szerint „az eredményeink igazolják, hogy az új vérvizsgálat több ezer beteg számára teszi lehetővé, hogy egyetlen teszt elvégzésével kizárjuk a szívinfarktust, ami a beteg számára is megnyugtató, és a kórházi férőhelyek számának szempontjából sem elhanyagolható.”

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

BBC

Ajánlott cikkek