További cikkek a Kardiológia rovatból

Egy új antioxidáns megfiatalítja az elöregedett ereket

Egy amerikai kutatás eredményei szerint egy új, specifikusan a mitokondriumokra ható antioxidáns hatására az öregedéssel járó érelváltozások hat héten belül a 15-20 évvel korábbi állapotra állnak vissza.

hirdetés

A Hypertension folyóiratban közzétett eredmények szerint az új típusú étrendkiegészítők fontos szerepet játszhatnak a szívbetegségek megelőzésében, és az orális antioxidánsok előnyeit is igazolja, amelyeket az utóbbi években széles körben a kevésbé hatásos készítmények közé soroltak.

„Ez az első olyan klinikai vizsgálat, amely a mitokondriumokra ható antioxidánsok által az érrendszerre kifejtett hatást értékeli embereknél” – mondta a kutatás vezetője. „Úgy látjuk, hogy az ehhez hasonló terápiák ténylegesen képesek csökkenteni az öregedéssel járó kardiovaszkuláris betegségek kockázatát.”

A kutatásba 20 egészséges alanyt vontak be, akinek az életkora 60 és 79 év között volt. A vizsgálati alanyok fele a Q10 koenzimből előállított MitoQ nevű étrendkiegészítő 20 mg-os adagját szedte, a kontrollcsoport placebot kapott. Hat hét elteltével a kutatók értékelték az endothelium állapotát, majd egy kéthetes kimosási periódus után a két csoport kezelését megfordították, és az értékeléseket ismét elvégezték. A vizsgálat azt igazolta, hogy az antioxidáns szedésének hatására a vizsgálati alanyok artériáinak rugalmassága 42 százalékkal javult, ami 15-20 évvel fiatalabb érrendszer állapotának felel meg. Ilyen mértékű javulás a kutatók becslése szerint mintegy 13 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A kutatás azt is feltárta, hogy az erek állapotában bekövetkezett javulás az oxidatív stressz csökkenésének volt köszönhető.

„Ez a kutatás új megvilágításba helyezi az antioxidáns hatású étrendkiegészítők hatásosságát, amelyet többen megkérdőjeleztek. Az eredményeink alátámasztják, hogy a mitokondriumokat specifikusan megcélzó molekulák ténylegesen képesek csökkenteni az oxidatív stressz mértékét és javítani a kardiovaszkuláris rendszer állapotát” – foglalta össze a kutatás vezetője.

Matthew J. Rossman et al, Chronic Supplementation With a Mitochondrial Antioxidant (MitoQ) Improves Vascular Function in Healthy Older Adults, Hypertension (2018). DOI: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.117.10787

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

MedicalExpress

Ajánlott cikkek