További cikkek a Kardiológia rovatból

Egy új felfedezés segítségével visszafordítható lehet a szívinfarktus miatti szövetkárosodás

A bristoli egyetem kutatói által tett felfedezés segíthet annak feltárásában, hogy az ereket körbe vevő pericyták hogyan stimulálják a leptin hatására új erek képződését.

hirdetés

A leptint a zsírsejtek termelik, és közreműködik az energiaegyensúly szabályozásában az által, hogy csökkenti az étvágyat. A kutatás, amelynek eredményei a Scientific Reports folyóiratban jelentek meg, lényeges változásokat alapozhat meg a szívinfarktus kezelésében, de hatással lehet a daganatok elleni terápiára is.

Az angliai kutatók által végzett vizsgálat azt tanulmányozta, hogy a pericyták hogyan serkentik az angiogenezist, és mi a szerepe a leptinnek ebben a folyamatban.

Jelenleg a szívinfarktus egyik kezelési lehetősége a koszorúér bypass műtét, ami egy major és invazív sebészeti beavatkozás hosszú felépülési szakasszal. Hosszú távon az új kutatás eredményei segíthetnek egy olyan alternatív kezelési lehetőség kifejlesztésében, amivel ez a műtét helyettesíthető lehet.

Figyelemreméltó eredménye a kutatásnak, hogy a pericyták 40-szer több leptint termeltek alacsony oxigénszint hatására, és ezt egészen addig folytatták, amíg az oxigénszint vissza nem állt a normál szintre. Más kutatások eredményeivel összhangban igazolódott, hogy a leptin számos fontos folyamatban közreműködik, amelyek oxigénhiányos állapotban az új erek képződését serkentik.

A kutatócsoport igazolta, hogy az angiogenezis stimulálása révén a pericyták képesek helyreállítani a vérellátást a szívinfarktus miatt károsodott szívizom szövetben. A kutatás vezetője szerint „ez az új felfedezés forradalmasíthatja a szívinfarktus terápiáját, de akár az onkológiai kezelésekre is hatással lehet. Az új eredmények olyan új jelátviteli mechanizmusokra világítanak rá, amelyeknek messzeható és szignifikáns hatása lehet a kardiovaszkuláris regeneratív orvoslásra”.

„A károsodott szívizomban található pericyták leptintermelésének fokozása elősegítheti a szövet gyorsabb gyógyulását, míg a leptintermelés gátlása a daganatos eredetű pericytákban megfosztja a tumort a tápanyagoktól és gátolja annak növekedését.”

'The adipokine leptin modulates adventitial pericyte functions by autocrine and paracrine signalling' by Paolo Madeddu et al in Scientific Reports

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás:

Medical Xpress

Ajánlott cikkek