Koronavírus - A Nyugat-Balkánon az új fertőzöttek és a gyógyultak száma is folyamatosan nő

Továbbra is nő az új fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, a fertőzöttek számának emelkedésénél azonban már gyorsabb a gyógyultak számának növekedése.

    Szerbiában a szakértők szerint éppen tetőzik az új típusú koronavírus-járvány, május közepére az ország túl lehet a nehezén. Predrag Kon járványügyi szakember szerint sokan már a nyaralásukat tervezik, véleménye szerint viszont a mostani idényben még nem kellene külföldre utazni, mindaddig nagyfokú elővigyázatosságra van szükség, amíg nem alkotják meg a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltást.
    Szerbiában egy nap alatt 4465-ről 4873-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az első fertőzöttet március 6-án regisztrálták az országban. Azóta 99-en haltak bele a Covid-19 betegségbe, és 400-an gyógyultak ki belőle.

    Koszovóban az utóbbi 24 órában 387-ről 423-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és 7-ről 9-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak a száma. A kis balkáni országban 71-en már felgyógyultak a betegségből. A koszovói állampolgárokat felháborította, hogy a legutóbbi intézkedések értelmében mindenkinek csak másfél órára engedélyezik otthona elhagyását, az egészségügyi szakemberek szerint viszont minél kevesebb ember van az utcákon, annál könnyebb megfékezni a járvány terjedését.

    Montenegróban egy nap alatt 283-ról 288-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. A betegség halálos áldozatainak a száma négy, míg a felgyógyultaké 55. A belügyminisztérium jelentése szerint, amióta március 17-én megjelent a SARS-CoV-2 vírus, azóta 900 embert vettek őrizetbe a kormány korlátozó intézkedéseinek megszegése, főleg a kijárási és gyülekezési tilalom semmibevétele miatt.

    Bosznia-Hercegovinában csütörtökre 1083-ról 1110-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi másfél hónapban 42-en haltak bele a fertőzés szövődményeibe, 253-an pedig kigyógyultak a betegségből. A boszniai sajtóban megjelent, hogy hamarosan újranyithatnak az iskolák, az oktatási minisztérium azonban cáfolta ezt az értesülést. Mint mondták, várhatóan ebben a tanévben már nem térnek vissza a diákok az iskolapadba, a felvételi és záróvizsgákat azonban megírhatják.

    Az észak-macedón egészségügyi miniszter szerint is május közepétől lehet az intézkedések valamiféle enyhítésére számítani. Mint mondta, nem nyitják ki azonnal a vendéglátó- és szórakozóhelyeket, de lassan megkezdődhet az élet visszaterelése a normális kerékvágásba. A nyugat-balkáni országban szerdáról csütörtökre 908-ról 974-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A Covid-19 betegségből 98-an már felgyógyultak, 45-en pedig belehaltak.

Szerző:

PHARMINDEX Online

Forrás: MTI